09 20 okt. '24

Empties: Is er leven na het pensioen?

08 okt. 2007
Een professor tussen het leeggoed in de supermarkt? Het gebeurt niet alleen in televisieprogramma's als Witte Raven, maar ook in de Tsjechische film Empties. Josef Thakloun, hoogleraar op rust, loopt de muren op als hij hele dagen thuis zit bij zijn vrouw Eliska. Hij bewijst dat het nooit te laat is voor een carrièreswitch.
Op een dag beseft leraar Josef Thakloun dat hij zijn leerlingen niet meer begrijpt. Hij vindt geen voldoening meer in zijn job en geeft er de brui aan. Hij heeft echter nog geen zin om thuis te zitten. "Als er in de hemel geen werk is, dan ga ik niet," meent hij. Dus zoekt hij een nieuwe job. Na een mislukte carrière als fietskoerier, laat hij de spannende fietsbroekjes in de kast liggen en gaat hij aan de slag aan de leeggoedbalie van een supermarkt. De ideale job, want hoewel Tsjechische mannen goed zijn in het legen van flesjes bier, zijn het hun knappe vrouwen die het leeggoed terugbrengen. Maar terwijl hij zich opwerkt tot koppelaar van zijn collega's, komt zijn huwelijk onder druk te staan. Zal zijn huwelijk het redden tot de 40ste verjaardag? Met Empties of Vratné Lahve (Leeggoed) is het al de derde keer dat regisseur Jan Sverak samenwerkt met zijn vader Zdenek, die het script en tevens de hoofdrol voor zijn rekening neemt. Het is de derde film in een trilogie rond de levenscyclus, beginnend met The Elementary School, dat over de kindertijd gaat, en het Oscarwinnende Kolya, waarin een man van middelbare leeftijd, die geniet van vrijgezellenbestaan, opeens moet zorgen voor een vijfjarig jongetje. Vakblad Variety noemde Empties alvast een sterke kandidaat voor de oscar voor beste niet-Engelstalige Film. Maar of Empties in de voetsporen zal treden van zijn voorganger Kolya, is niet zeker, want Tsjechië weet nog niet of het de film wel zal inzenden. Intussen laten wij u wel al genieten van deze intelligente komedie, met ijzersterke dialogen en stormachtige, maar toch komische confrontaties. Empties: Woensdag 10/10, 20u, Kinepolis 10 Vrijdag 12/10, 14u30, Kinepolis 1 Maandag 16/10, 14u30, Kinepolis 7

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?