12 23 okt. '21

Elena wint Grote Prijs voor Beste Film op 38ste Filmfestival Gent

19 okt. 2011

Elena van regisseur Andrei Zvyagintsev heeft op het 38ste Filmfestival Gent de Grote Prijs voor Beste Film gewonnen. Dat heeft de internationale festivaljury onder leiding van Jessica Woodworth woensdag 19 oktober bekend gemaakt op het Gentse stadhuis. Andere films die in de prijzen vielen zijn The Invader van Nicolas Provost (Beste Muziek en sound design) en de kortfilm Demain, Ce Sera Bien van Pauline Gay. De prijs voor Elena werd in ontvangst genomen door M. Alexandre Petrachkov (de Russische Consul - Generaal), Alexandre Stebakov (Consul van de Russische Ambassade) en Alexey Grigoriev (Eerste Secretaris, Culturele Attache van de Russische Ambassade).

De internationale jury bestond dit jaar uit juryvoorzitter Jessica Woodworth (regisseur, België), Erik Poppe (regisseur, Noorwegen), Nathan Larson (componist, VSA), Marion Döring (executive producer van de European Film Academie, Duitsland) en Eran Riklis (regisseur, Israël). DE RESULTATEN De Grote Prijs voor Beste Film: ELENA van Andrei Zvyagintsev - Distributeur: Imagine Film Distributie Deze prijs heeft een totale waarde van 43.000 euro. Het gaat om een cash distributiepremie ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel (in minimum vijf zalen) twv. 20.000 euro + een media return ter waarde van 23.000 euro De Georges Delerue Prijs voor de Beste Muziek/Sound Design: SACHA GALPERINE & EVGUENI GALPERINE en SENJAN JANSEN voor de muziek en de sound design van THE INVADER van Nicolas Provost - Distributeur: O'Brother Distribution Deze prijs heeft een totale waarde van 25.000 euro. Het gaat om een cash distributiepremie ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel (in minimum vijf zalen) twv. 10.000 euro + een media return ter waarde van 15.000 euro Speciale vermeldingen waren er voor: BLUE BIRD van Gust Van den Berghe Beste Acteur: ISSAKA SAWADOGO (The Invader van Nicolas Provost) Beste Actrice: ELIZABETH OLSEN (Martha Marcy May Marlene van Sean Durkin) Prijs voor Beste Europese Kortfilm DEMAIN, CA SERA BIEN van Pauline Gay (Fr, 2011) Deze film is hierdoor genomineerd voor de prijs voor Beste Europese kortfilm van de European Film Academy 2012. Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm Een Belgische jury kreeg 10 kortfilms te zien gemaakt aan de Belgische filmscholen. Ze gaven één titel een speciale vermelding en ééntje de hoofdprijs. Jury: actrices Chris Lomme (jury voorzitter) en Barbara Sarafian, animatiefilmer Raoul Servais, directeur Wallimage Philippe Reynaert, distributeur en exploitant Chantal Krakowski en professor filmgeschiedenis Johan Swinnen. BROEDERS van Adil El Arbi En Bilal Fallah (Sint-Lukas, Brussel) De winnaars zijn Adil El Arbi en Bilal Fallah, met hun fascinerende parabel 'Broeders'. Soms gaan ze inhoudelijk net iets te kort door de bocht, maar ze bieden wel echte cinema met een visuele flair die van het scherm spat. Het compacte verhaal trekt je mee en houdt je vast met een mooie mix van hardheid en humor, van glamour en realiteit. Na hun eervolle vermelding met hun Astaghfiero vorig jaar, bevestigen ze nu dus dat we hen zeker in het oog moeten houden. Speciale vermelding was er voor: COCKAIGNE van Emilie Verhamme (Sint-Lukas, Brussel) Omwille van de consequente stijl en rake sfeerschets (waarbij de gebroeders Dardenne niet veraf zijn) krijgt Emilie Verhamme met haar Cockaigne een eervolle vermelding van de jury. Zonder overladen emoties, of extreme uitvergrotingen tekent zij personages van vlees en bloed die je direct gelooft en waarmee je vrijwel onmiddellijk meeleeft. De Port of Ghent en Canvas Publieksprijs worden maandag 24 oktober bekend gemaakt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.