09 20 okt. '24

Eerste Vlaamse titels voor Film Fest Gent bekend

P18pj3v2jn14tsbb21lok1p21h5u2
04 jun. 2014
Druppelsgewijs komen de eerste titels vrij van de 41e editie van Film Fest Gent. Twee Vlaamse debuutfilms zullen hun Belgische première beleven in Gent: de documentaire Waiting for August van Teodora Ana Mihai en de langspeelfilm Violet van Bas Devos, die tevens de eerste officiële selectie is van de competitie. Violet is een visueel portret van het rouwproces van een tiener. Wanneer de 15-jarige Jesse getuige is van de gewelddadige en zinloze moord op zijn beste vriend, kijkt iedereen naar de jongen voor antwoorden. De blikken van de anderen en zijn onmacht om antwoorden te geven, isoleren Jesse langzaamaan en bemoeilijken zijn zoektocht naar troost. De wereldpremière van Violet was weggelegd voor het Generation 14plus programma van de Berlinale afgelopen februari, en nam er de Grote Prijs mee naar huis. In juli zal de film ook gepresenteerd worden op het Internationaal filmfestival van Karlovy Vary in het Another View-programma.

De documentaire Waiting for August volgt de 15-jarige Georgiana Halmac die samen met haar zes jongere broers en zussen in een sociale woningblok aan de rand van de Roemeense stad Bacau woont. Terwijl hun moeder voor enkele maanden de kost verdient in Italië, wordt Georgiana ongewild gebombardeerd tot het nieuwe gezinshoofd. De verantwoordelijkheid en zorg voor haar broers en zussen maken daarmee abrupt een einde aan haar eigen puberteit.

Waiting for August toont aan de hand van intieme scènes uit het dagelijkse leven van Georgiana hoe fragiel het evenwicht in het gezin bij momenten wel niet is, ondanks de verbeeldingskracht en vindingrijkheid waarmee de kinderen de realiteit te lijf gaan. De documentaire ging eind april in wereldpremière tijdens het Canadese filmfestival Hot Docs, waar het meteen bekroond werd met de prijs voor beste internationale documentaire speelfilm. Tijdens dezelfde maand behaalde Mihai’s debuutfilm ook een speciale vermelding tijdens Visions du Réel in Zwitserland. De docu zit ook in competitie van het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary in Tsjechië. Bekijk hier de trailer van Waiting in August.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?