10 21 okt. '23

Eerste 15 titels van het 42e Film Fest Gent

P19tkk05ft169u18s171m399da1
26 aug. 2015

Film Fest Gent biedt opnieuw de beste films van eigen bodem en verre windstreken. Ontdek nu de allereerste filmtitels van de 42e editie van het festival.

Ook dit jaar zijn er de jaarlijks terugkerende secties: de officiële competitie met daarin de Frans-Belgische co-productie ‘Les Cowboys’ van Thomas Bidegain, ook bekend als de vaste scenarist van Jacques Audiard en ‘Our Little Sister’ van Japanse topregisseur Hirokazu Koreeda. Twee debuterende langspeelfilms komen ook in aanmerking voor Beste Film en Muziek: het Brits-Nieuw-Zeelandse ‘Slow West’ van John Maclean met o.a. Michael Fassbender en Cannes sensatie en Grand Prix winnaar ‘Son of Saul’ van László Nemes. In The Lobster’, de eerste internationale productie van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos, zien we een sterrencast de revue passeren met o.a. Colin Farrell, Rachel Weisz, John C. Reilly en Léa Seydoux.

Naast de openingsfilm ‘D’Ardennen’ van Robin Pront zitten er in Galas & Specials een paar langverwachte films die op het festival zullen vertoond worden, nog voor ze in Belgische zalen verschijnen. Waaronder ‘Carol’ van Todd Haynes, de verfilming van ‘Price of Salt’, de meest persoonlijke roman van Patricia Highsmith, met in de hoofdrollen Cate Blanchett en Rooney Mara. Hou Hsiao-hsien bewijst met The Assassin’ waarom hij de grootste regisseur blijft van de Nieuwe Taiwanese Cinema.

In de sectie Global Cinema waarin de hedendaagse auteurscinema aan bod komt tonen we hét cinefiel evenement van het jongste festival van Cannes: ‘Arabian Nights’, het monumentale drieluik van de Portugese regisseur Miguel Gomes (‘Tabu’). Verder zijn er nog beklijvende portretten van kunstenaars en muzikanten zoals ‘Mr Dynamite: The Rise of James Brown’ van docu-guru Alex Gibney en acteur Ethan Hawke brengt een prachtig eerbetoon aan pianist en vriend Seymour Bernstein in ‘Seymour: an Introduction’. Kent Jones vroeg bij de 50e verjaardag van het beroemste filmboek allertijden ‘Hitchcock/Truffaut’ aan topregisseurs zoals Martin Scorsese, David Fincher en Wes Anderson hoe zij beïnvloed werden door de regisseur van ‘Vertigo’ en ‘Psycho’.

Dit jaar focust het festival op UK cinema. We tonen een brede waaier van nieuwe Britse films, waaronder ‘45 Years’ van Andrew Haigh (‘Weekend’) met Charlotte Rampling en Tom Courtenay als een gepensioneerd echtpaar dat tijdens hun 45e huwelijksverjaardag in een crisis terechtkomt. Het vermakelijke ‘A Royal Night Out’ van Jullian Jarrold is een denkbeeldig stukje geschiedenis over een nachtje uit met de jonge Queen Elizabeth II.

Het volledige programma zal op 24 september bekend gemaakt worden. Het 42e Film Fest Gent loopt van 13 tot en met 24 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema, Bijloke en ’t Kuipke.

De opgesomde films zijn verspreid over de diverse festivalsecties:

In competitie:
- LES COWBOYS van Thomas Bidegam – Frankrijk/België - OUR LITTLE SISTER van Hirokazu Koreeda – Japan
- SLOW WEST van John Maclean – UK/Nieuw Zeeland
- SON OF SAUL van Lazlo Nemes – Hongarije
- THE LOBSTER van Yorgos Lanthimos – Griekenland/VK

Galas & Specials
- THE ASSASSIN van Hou Hsiao-Hsien – Taiwan - D’ARDENNEN van Robin Pront – België
- CAROL van Todd Haynes – VK/VSA

Global Cinema
- ARABIAN NIGHTS I, II en III van Miguel Gomes – Port/Fr
- LOVE, THEFT AND OTHER ENTANGLEMENTS van Muayad Alayan – Palestina

UK Cinema
- 45 YEARS van Andrew Haigh – VK
- A ROYAL NIGHT OUT van Julian Jarrold – VK

Sound and Vision
- MR. DYNAMITE: THE RISE OF JAMES BROWN van Alex Gibney – VSA - SEYMOUR: AN INTRODUCTION van Ethan Hawke – VSA

Artists on Film
- HITCHCOCK/TRUFFAUT van Kent Jones – VSA

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.