09 20 okt. '24

Een Song van Terence Davies

P1auagpt91d73ovu1hc8bt419i81
Nieuws 05 okt. 2016
Filmografieën vervolledigen, minder bekend werk toch programmeren, kansen geven aan films die wellicht de bioscoop niet zullen halen zijn drie van de vele doelstellingen van Film Fest Gent. Ze komen alle drie perfect samen bij het programmeren van ‘Sunset Song’ van Terence Davies. De Britse cineast is geen onbekende voor het festival, hij was al jurylid en stelt straks zijn jongste film ‘A Quiet Passion’ voor. Een film over de dichteres Emily Dickenson die hij grotendeels, met steun van Screen Flanders, in ons land draaide.

Maar tussendoor draaide hij ook nog ‘Sunset Song’ en die mogen fans van Davies en van de betere film evenmin missen. ‘Sunset Song’ naar het boek van Lewis Grassic Gibbon, speelt zich af in Schotland aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Davies was getroffen door de thematiek van het boek dat volgens hem gaat over “de kracht en de wreedheid van zowel de familie als van de natuur”. Van de familie Guthrie komen vooral vader Guthrie en zijn dochter Chris op de voorgrond. De vader is een bruut voor zijn kinderen en zijn vrouw maar ook een godsdienstige angsthaas. Dochter Chris is een fijnzinnige vrouw die verscheurd wordt door de schoonheid van het landschap en het bewustzijn dat ze op dat platteland geen toekomst heeft. Boven alles is er de dreiging van WOI.
‘Sunset Song’ is een intense elegie voor een tijdperk dat dreigt verloren te gaan. Her en der heeft Terence Davies de hardheid van het boek wat afgezwakt. Met zijn film bewijst Davies nogmaals dat hij tot de toppers van de Britse film behoort. Geef ook bijzondere aandacht aan het camerawerk met zowel prachtig uitgelichte binnenopnames en heerlijke natuurgezichten. Die komen niet altijd uit Schotland maar ook uit Nieuw-Zeeland. Niet omdat die uit Schotland minder mooi zijn maar uit pure noodzaak. Davies had niet de middelen om op de oogst te wachten en week dus maar uit naar de andere kant van de wereld. Een film om u te laten door meeslepen…

Vertoningen: 13/10 Kinepolis 8 - 22:30
14/10 Kinepolis 8 – 17:30
17/10 Kinepolis 8 – 17:30

Koop hier je tickets.

Tags

FFG 2016

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?