08 19 okt. '24

Eclectisch film kijken: de Explore Zone Jury

P1av6kc6l51ute1pnl6s11vsh14fc1
Nieuws 16 okt. 2016
Nog vier films te gaan, denkt onze Explore Zone Jury vast terwijl ze met vierkante ogen uit bed stapt. Met elf films op de teller hebben ze een zondagochtend uitslapen dik verdiend, in de hoop dat ze vanavond fris en monter aanschuiven voor de première van Fien Trochs ‘Home’.

Wie reeds langskwam op Film Fest Gent heeft ze waarschijnlijk al eens zien hollen van zaal naar zaal. Ze zijn alle vijf tussen de 20 en 24 jaar en zijn verbonden door een uitzonderlijke interesse in cinema. Na een geschreven recensie en interessant gesprek met artistiek directeur Patrick Duynslaegher werden ze uitgekozen om in acht dagen tijd vijftien films van het Explore Zone parcours, onze selectie voor jongeren, te bekijken.

“Het loopt fantastisch”, zegt de 22-jarige Sven Hollebeke. “Na elke film gaan we samen op café om de film te bespreken en daarbij zijn discussies altijd gegarandeerd. We waren het tot nu toe nog maar één keer eens over een film.” De juryleden komen alle vijf uit een andere studierichting, wat ervoor zorgt dat ze vanuit een ander perspectief kijken naar de films. “Masha bijvoorbeeld is filmstudent en heeft oog voor hoe een film gemaakt is terwijl ikzelf altijd een film wil voèlen. Jasper kijkt door zijn studie dan weer vanuit een meer sociologische invalshoek.”

We waren het tot nu toe nog maar één keer eens over een film

Of de sfeer in de groep goed zit, is “een understatement”. “We blijven bij elkaar slapen als we niet thuis raken na een late voorstelling, en ikzelf ging gisteren eten bij Masha”, zegt Sven, die ook voor Filmmagie schrijft. “Dinsdag treedt Ben trouwens op met z’n band en gaan we allemaal kijken. Wie weet is dit wel het begin van een nieuwe vriendengroep.” Hou ook de 21-jarige Bo Alfaro Decreton in de gaten, want zij schrijft tijdens het festival voor Knack Focus. Haar laatste stuk kan je hier lezen.

Tijdens twee meetings kunnen de juryleden hun vragen en opmerkingen over de filmsector en films afvuren op hun vier begeleiders: filmrecensenten Dave Mestdach van Knack Focus, Lieven Trio van Studio Brussel, Kurt Vandemaele van De Morgen en Patrick Duynslaegher. “Onze ontmoeting met Lieven gisteren was leerrijk omdat hij onze leefwereld begrijpt – hij is zelf nog jong – en het was fijn om te horen hoe blij hij is om een groep jongeren met een passie voor film te ontmoeten.”

Aan het eind van de rit beslissen de juryleden welke film uit de selectie met de Explore Award aan de haal gaat. De winnende film krijgt een duwtje in de rug aan de hand van een gratis mediacampagne in De Morgen, Knack en op Studio Brussel. Vorig jaar kwam 'Sleeping Giant' van Andrew Cividino als winnaar uit de bus, waarin de verveling, ontluikende seksualiteit, frustraties, tegenstrijdige emoties en verwarring van het opgroeien in één zomer prachtig worden samengevat.

Onze jury vind je hier.

Het parcours vind je hier in ons programma.

Op de foto van links naar rechts: Ben, Masha, Sven, Patrick, Lieven, Jasper, Bo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?