10 21 okt. '23

Drie Vlaamse films naar Chicago

19 2186 cover
Nieuws 25 sep. 2019
Twee Vlaamse speelfilms, ‘Ghost Tropic’ en ‘De Patrick’, en een documentaire ‘MOTHER’ zijn geselecteerd voor het Chicago International Film Festival. ‘Ghost Tropic’ van Bas Devos komt er in de sectie Global Currents terecht. Daarin worden films vertoond met een unieke kijk die menselijke verschillen overschrijdt en ons bewust maakt van wat we als mensen delen. ‘De Patrick’ krijgt een plaats in de Comedy sectie. ‘MOTHER’ van Kristof Bilsen is geselecteerd voor de internationale documentaire-competitie.

In mei dit jaar ging ‘Ghost Story’ in wereldpremière tijdens de ‘Quinzaine des Réalisateurs’, een van de belangrijke nevensecties van Cannes. Sindsdien is “het positieve antwoord op ‘Hellhole’”, zoals Bas Devos zijn film omschrijft, al vertoond op festivals in Malta, Marseille, Galway en Wroclaw. Hij maakt deel uit van de competitiefilms op het komende Film Fest Gent.

‘De Patrick’ van Tim Mielants werd in Karlovy Vary bekroond met de prijs voor de beste regie en mag na Oldenburg nog naar Thessaloniki, Austin, Sitges en het Noorse Bergen. De film loopt nu in de bioscoop.

In ‘MOTHER’ volgt regisseur Kristof Bilsen de Thaise Pomm die zich ontfermt over de Zwitserse Maya. Pomm werkt in een kleine verzorgingsinstelling waar westerse patiënten de beste persoonlijke zorgen krijgen. Zelf heeft Pomm het niet makkelijk want haar huwelijk liep spaak en ze moet voor haar drie kinderen zorgen. Deze aangrijpende en ontroerende documentaire ging in wereldpremière tijdens het Sheffield Doc/Fest en kreeg een vijfsterrenrecensie van The Guardian. De film wordt in Belgische première vertoond op FFG.

Het Filmfestival van Chicago beleefde zijn eerste editie in 1965 en was een reactie tegen de overwegend commerciële films die in Chicago werden vertoond. Het groeide, onder leiding van Michael Kutza, uit tot het belangrijkste competitieve festival in Noord-Amerika.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?