Verdieping 13 jun 2024

Doomsday

Kiss Me Deadly (1955) | Robert Aldrich

Briljante verfilming van een Mickey Spillane detectiveroman die forse kritiek geeft op Koude Oorlogsparanoia en een van de meest verrassende finales kent uit de filmgeschiedenis: het openen van de doos van Pandora gevolgd door een verblindende nucleaire explosie. Met Ralph Meeker, Albert Dekker, Paul Stewart, Marian Carr.

Rally ’Round the Flag, Boys! (1958) | Leo McCarey

Een klein stadje staat helemaal in rep en roer wanneer in de buurt een geheime raketbasis wordt gebouwd, wat in deze satirische farce van McCarey ook het liefdesleven van Paul Newman, Joan Collins, Joanne Woodward en Tuesday Weld in ’t honderd stuurt.

The Russians Are Coming, the Russians Are Coming (1966) | Norman Jewison

Een Russische duikboot strandt op een zandbank voor een eiland in Connecticut. Wanneer de hulpeloze bemanning (aangevoerd door Alan Arkin) aan wal gaat, breekt er onder de brave Amerikaanse burgers paniek uit. Het uitgangspunt van deze satire op de Koude Oorlog is leuk bedacht, maar de uitwerking laat te wensen over. Net als de titel wordt alles tot vervelens toe herhaald. Met Carl Reiner, Eva Marie Saint, Brian Keith, John Phillip Law.

Miracle mile
Anthony Edwards in "The Miracle Mile"

The Fourth Protocol (1987) | John Mackenzie

Een Brits agent (Michael Caine) moet verhinderen dat de Russen een nucleaire explosie veroorzaken op een Amerikaanse basis in de U.K. De Russen hopen daarmee de ‘speciale relatie’ tussen de twee landen zwaar te beschadigen. Een van de scenaristen van deze Frederick Forsyth verfilming is George Axelrod die ook het script schreef van The Manchurian Candidate en Rally ‘Round the Flag, Boys! Met Pierce Brosnan, Ned Beatty, Joanna Cassidy, Julian Glover, Ian Richardson.

Miracle Mile (1988) | Steve De Jarnatt

In een telefooncel in Los Angeles hoort een jonge man per abuis de alarmerende boodschap dat iemand op de fatale knop heeft gedrukt: er resten nog 75 minuten vooraleer Californië het doelwit wordt van een kernaanval. De titel slaat op een drukke buurt op Wilshire Boulevard in L.A. De protagonist en het meisje op wie hij zopas verliefd werd, maken zich uit de voeten vooraleer de algehele paniek elke evacuatie onmogelijk maakt. De mix van driftige kolder, romantiek en suspense onder de schaduw van de Bom is bijzonder slecht gedoseerd. Met Anthony Edwards, Mare Winningham, John Agar.

Patrick Duynslaegher

Patrick Duynslaegher

Van 1972 tot 2011 was Patrick Duynslaegher filmcriticus voor Knack magazine, waar hij van 2001 tot 2011 hoofdredacteur was. Van 2011 tot 2018 was hij artistiek directeur van Film Fest Gent. Hij schreef onder meer voor Sight & Sound, the International Film Guide, Variety en Vrij Nederland. Hij is de auteur van vier boeken, een over André Delvaux’s ‘Woman in a Twilight Garden’, een verzameling reviews, een overzicht van 100 jaar cinema in reviews en een kritische studie over het werk van Martin Scorsese.