Docville: tussen Theroux en Moore

P1ahbo9n7d1buvr2k1q9du931n1
27 apr 2016
De 12e editie van Docville, het Leuvense festival van de documentaire film, gaat op 29 april 2016 van start met ‘My Scientology Movie’ van de Britse bekende documentairemaker Louis Theroux. Hij komt de film zelf voorstellen en geeft daags nadien een masterclass waarin hij het ontstaan van zijn ‘My Scientology Movie’ zal toelichten. Vanwege de Scientology kerk kreeg hij alvast geen medewerking maar dat vormt voor Theroux geen hinderpaal om inzicht in zijn onderwerp te krijgen en om dat op een volstrekt originele manier, o.a. door re-enactment op het scherm te brengen. Theroux komt al voor de tweede maal naar Leuven.

Een week later, op 7 mei 2016, wordt Docville afgesloten met ‘Where to invade next’ van Michael Moore. Hij valt daarbij verschillende Europese landen binnen en toont wat de Verenigde Staten nog van Europa kunnen leren. Onder meer op het vlak van schoolmaaltijden, het gevangenissysteem, de deelname van vrouwen aan het regeringsbeleid. Moore is zijn hilarische zelve maar is onderhuids toch weer bloedserieus.

Tussen beide kleppers door paraderen documentaires over onder andere de aanwezigheid van geluid en het gebrek aan stilte in onze omgeving (‘In Pursuit of Silence’), over het eten van insecten als eventuele oplossing tegen de wereldhonger (‘Bugs’), over mensen die op een verschrikkelijke manier aan slapeloosheid lijden (‘The Nightmare’), over het creatieve proces bij Jheronimus Bosch (‘Touched by the Devil’). Sommige documentaires worden thematisch gelinkt. Zo is er een reeks over de verkenning van de ruimte die tegelijk een hulde is aan het menselijk kunnen. Daarin kan je ‘The last man on the moon’ zien waarin Gene Cernan over zijn gevoelens vertelt toen hij in december 1972 als voorlopig laatste mens de maan verliet. ‘Planetary’ is dan weer een prachtig visueel essay over de schoonheid van onze planeet.

Een Docville jury beoordeelt een nationale documentaire selectie waarin onder meer ‘Les Liberterres’, ‘The Land of the Enlightened”, ‘Oratorium zonder Doel’ en ‘Reach for the Sky’ worden vertoond. De Canvasprijs gaat dan weer naar een film uit de internationale selectie. Werner Herzog's ‘Lo and Behold: Reveries of the Connected World’ over de keerzijde van het internet wordt er in première vertoond. Andere onderwerpen zijn: wat doe je als neonazi’s je dorp proberen in te palmen (‘Welcome to Leith’), het leven van twee lokale mannen die in een Zuid-Oekraïns dorpje sheriff spelen (‘Ukrainian Sheriffs’), een autistische jongen die plots begint te spreken (‘Life, Animated’), een terdoodveroordeelde vraagt na 23 jaar om de voltrekking van zijn straf (‘The Fear of 13’).

De reeks Weten en Geweten, bevat films met een diepgaande visie op de wereld van vandaag. Blikvangers daarbij zijn onder meer ‘The Girl Who Saved My Life’ over een man die omwille van een meisje niet op een vlucht stapt die later fataal afloopt, ‘Need for Meat’ waarin een Amsterdamse moeder zich vragen stelt over haar fascinatie voor vlees. Wie af en toe een leugentje om bestwil vertelt, en zich daar zorgen over maakt zal ongetwijfeld gesterkt uit ‘(Dis)Honesty: the Truth about Lies’ komen. Een gedragspsycholoog gaat immers na hoe oneerlijkheid verbonden lijkt met onze wereld. Nog meer degelijk gefilosofeer is er in ‘Requiem for the American Dream’ waarin Noam Chomsky het einde van de Amerikaanse droom beschrijft.

Word bij dit alles niet al te pessimistisch want de organisatoren van Docville willen met hun programmatie af van het negativisme en doemdenken dat over nogal wat documentaires hangt. Muziekdocumentaires zijn daar eventueel een goed tegengif voor. Wie ‘Bobbejaan’ op Film Fest Gent miste kan in Het Depot (de vroegere filmzaal Eden) terecht waar ook documentaires over Kurt Cobain, Janis Joplin, Jesse Hughes worden vertoond.

Debatten, masterclasses, activiteiten voor filmprofessionals zijn slechts enkele van de vele omkaderingen bij de vol variatie stekende 12e editie van Docville. Het wordt een ontdekkingstocht.

Docville van 29 april tot en met 7 mei
Verschillende locaties in Leuven

www.docville.be