10 21 okt. '23

Doc Talk @ Film Fest Gent

P194srignff2s7al1dof1rri16ig1
22 okt. 2014

Op 23 oktober organiseren Flanders Doc & Film Fest Gent 'Doc Talk' in aanwezigheid van 3 indrukwekkende Vlaamse documentairemakers.

Moderator Annick Ruyts treedt hierbij in gesprek met de regisseurs van drie boeiende en compleet verschillende documentaires die hun Belgische premières zullen beleven op Film Fest Gent: ‘Waiting for August’ van Teodora Ana Mihai, ‘Maarten Van Severen: Addicted to Every Possibility’ van Moon Blaisse en 'N: The Madness of Reason’ van Peter Krüger.

Teodora Ana Mihai, de regisseuse van ‘Waiting for August’ volgt het leven van een meisje en haar 6 broers en zussen, van wie de moeder naar het buitenland trekt om daar te gaan werken. Mihai stond zeer dicht bij het gezin en haar betrokkenheid tekent ook het beeld en de sfeer van de film. De pakkende documentaire won de prijs voor beste documentaire op Karlovy Vary International Filmfestival en de Best International Feature Award op Hot Docs, het gerenommeerde internationaal documentairefestival van Toronto.

Dit staat recht tegenover de aanpak van Moon Blaisse, die in ‘Maarten Van Severen: Addicted to every possibility’ het verhaal van de ontwerper reconstrueert aan de hand van interviews en getuigenissen. In de ontroerende documentaire zien we het succes van de iconische ontwerper maar ook de moeilijkheden die daarmee gepaard gingen.

Tot slot vertelt Peter Krüger zelf over zijn experimentele documentaire ’N: The Madness of Reason’, waarin de grens tussen fictie en realiteit vervaagt. Hij werkte acht jaar lang aan deze film. Het verhaal gaat over de Fransman Raymond Borremans, die naar Ivoorkust trekt om een encyclopedie te maken, maar stopt bij de letter ‘N’. Krüger creëert een hallucinante trip door Afrika, waarbij hij beelden uit de etnografische cultuur afwisselt met een waargebeurd verhaal. De film ging dit jaar in première op het Filmfestival van Berlijn.

Drie compleet verschillende invalshoeken die interessante vragen oproepen over fictionaliteit, betrokkenheid en creativiteit in het documentaire-proces. Daarom wordt ook het aandeel van de producent onderzocht. Producente Hanne Phlypo zal aanwezig zijn en betrokken worden in het panelgesprek.

Heb je zelf nog vragen of bedenkingen voor deze boeiende documentairemakers? Je kan het gesprek zelf mee volgen op 23 oktober om 17u30 in de Kinepolis.

Aansluitend is er de Belgische première van de documentaire 'Waiting for August', waarvoor er vanaf 27 september tickets beschikbaar zullen zijn.

Doc Talk
Donderdag 23 oktober om 17u30
Het panelgesprek is gratis - Kinepolis Gent

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.