08 19 okt. '24

Dirk Brossé viert veelvouden van 20: 60 jaar, 40 jaar carrière en 20 jaar WSA in 2020

Wsawards ceremony concert 2015 jerroen willems 63
Nieuws 10 feb. 2020
Veelvouden van twintig spelen dit jaar een grote rol in het leven van onze muziekdirecteur Dirk Brossé: zelf blaast hij op 18 februari 60 kaarsen uit, en dat in het jaar dat zijn carrière al 40 jaar bloeit. En met de World Soundtrack Awards, die hij ook in 2020 zal dirigeren, viert hij bovendien de 20ste editie.

De twintigste verjaardagseditie van de World Soundtrack Awards - op 24 oktober 2020 in Capitole Gent - sluit qua aantal naadloos aan bij de cijfers waarmee dirigent en componist Dirk Brossé in 2020 kan pronken. Dirk Brossé, voluit ridder Dirk Brossé, wordt op 18 februari zestig en viert een veertigjarige muziekcarrière. In 2020 grossiert hij dus in veelvouden van twintig. Nog meer voorbeelden? De muziekdirecteur van Film Fest Gent en de World Soundtrack Awards componeerde niet minder dan 400 werken en nam 100 CD’s op. Ware het bijvoegsel 'top' niet zo uitgehold, dan zouden we hem een topdirigent noemen. Wat hij natuurlijk wel is.

Vraag het maar aan de leden van het London Symphony Orchestra. Toen Dirk Brossé last minute een zieke John Williams verving voor ‘A Celebration of John Williams” kreeg hij na het concert in de Londense Royal Albert Hall applaus van het orkest.

Op zijn verjaardag zal Brossé ongetwijfeld meer dan eens aan John Williams terugdenken want hij ging al eerder op wereldtournee met ‘Star Wars: A Musical Journey’. Bij die gelegenheid noemde de componist van talloze filmhits hem zijn “buddy from Belgium”.

Artistieke lotgenoten

Dirk Brossé rekent, naast John Williams, ook Hans Zimmer, Jessye Norman, Gabriel Garcia Marquez, John Malkovich, Julia Jimenes, Sinead O’Connor, Maurice Jarre met wie hij samenwerkte, tot zijn internationale 'artistieke lotgenoten'.

[IMG]

Op lokaal vlak levert dat namen op als Herman Van Rompuy, wiens haikuverzen hij op muziek zette, Stijn Coninx, Frank Van Laecke e.a.

Het London Symphony Orchestra is slechts een van de vermaarde orkesten waarmee Dirk Brossé mocht werken. Het lijstje oogt indrukwekkend en is niet exhaustief: London Philharmonic, Royal Philharmonic; de Filharmonische orkesten van Brussel, Antwerpen, Basel, Birmingham, Los Angeles, Boston, Sint-Petersburg, Shanghai, Seoul... Zelf is hij al enkele jaren muziekdirecteur van het prestigieuze Chamber Orchestra of Philadelphia.

[IMG]

Composities

De composities van Dirk Brossé omvatten vele genres en gaan van concerti, oratoria, liederen over kamermuziek tot symfonische muziek. Hij componeerde voor film, theater, musical en televisie. Zijn score voor de Britse BBC/HBO reeks ‘Parade’s End” werd genomineerd voor een Emmy Award.

Zijn ambitie in verband met klassieke muziek verwoordt hij in een persbericht naar aanleiding van zijn verjaardag. We citeren: “Klassieke muziek krijgt maar al te vaak het verwijt elitair of ontoegankelijk te zijn. Mijn ambitie is steevast muziek te maken, voorstellingen op te voeren of concerten te geven die voor iedereen toegankelijk zijn”. Op dat en vele andere vlakken typeert hij zichzelf als een “inventieve ondernemer”.

[IMG]

De als trompettist begonnen Dirk Brossé is niet van plan om het rustiger aan te doen. “Ik wil de muzikale vlam hevig laten branden” zegt hij en daar betrekt hij dankbaar zijn partner Claire Tillekaerts, o.a. voorzitster van de raad van bestuur van Film Fest Gent, bij want “zonder haar zou zijn leven en carrière er anders hebben uitgezien”.

Jubileumeditie WSA2020

Feestjaar Dirk Brossé wordt gevierd met een CD: ‘Brussels Philharmonic plays Dirk Brossé” en op 1 april met een recital in Carnegie Hall New York, galaconcerten in Destelbergen (10 –11 juni), BOZAR Brussel (5 november), De Bijloke Gent (12 november). De musicalafdeling Conservatorium Brussel brengt op 8, 9 en 10 mei de musical ‘Sacco & Vanzetti’ en in het kader van Festival van Vlaanderen Gent zijn er drie recitals ‘Brossé Songbook’. The Chamber Orchestra of Philadelphia neemt in 2021 de fakkel over met een galaconcert in Kimmel Center of Performing Arts in Philadelphia.

Tags

WSA2020

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?