12 23 okt. '21

Die Fremde wint Port of Ghent Publieksprijs 2010

25 okt. 2010

Het Duitse drama Die Fremde van Feo Aladag heeft op het 37e Filmfestival Gent de Port of Ghent Publieksprijs gewonnen. De film kreeg van het festivalpubliek de hoogste waardering (4,67 op 5). De distributeur van de film (ABC Distribution) ontvangt een distributiepremie van 5.000 euro. De film kreeg op 20 oktober ook al de competitieprijs voor de Beste Film van de internationale jury. De Canvas Publieksprijs, uit een selectie van vijf films met het Canvas-label, gaat naar Submarino van Thomas Vinterberg. Met 132.000 bezoekers is 2010 overigens opnieuw een recordjaar. Vooral een stijging met 20% in webverkoop is merkbaar in vergelijking met vorig jaar. De concerten in Kuipke waren goed voor 6.000 bezoekers. Het 38e Filmfestival Gent vindt plaats van 11 tot 22 oktober 2011.

Die Fremde is een krachtige en diepmenselijke film over de strijd van een vrouw tegen de nog steeds heersende traditie van de eremoorden. In de film is Umay de mishandelingen van haar man beu en vlucht ze weg uit Istanboel met haar zoontje Cem van vijf. Ze vertrouwt erop dat ze een beter leven zullen hebben bij haar ouders in Berlijn, maar ze worden er vrij koel ontvangen. Tegen beter weten in hoopt ze dat de familiebanden opgewassen zullen zijn tegen de sociale druk. Maar al vlug ziet Umay dat haar familie de diepgewortelde tradities en conventies niet kan negeren en verscheurd wordt tussen hun liefde voor haar en de waarden van de Turkse gemeenschap. Als haar ouders besluiten om Cem terug te sturen naar zijn vader, smeekt Umay nog één keer om haar te helpen, maar uiteindelijk breekt ze voorgoed met hen. Dan ontmoet ze Stipe, met wie ze een nieuw leven kan opbouwen. Ze probeert zich te verzoenen met haar familie, maar beseft niet dat het daarvoor te laat is... De Port of Ghent Publieksprijs is goed voor een distributiepremie van 5.000 euro ter ondersteuning van de release van de film. De Belgische distributeur ABC Distribution brengt Die Fremde vanaf 2 maart 2011 in de bioscoop. Die Fremde haalde het nipt van Mine Vaganti en Kerity, Het Geheim Van Eleanor die elk een score van 4,63 op 5 haalde. In totaal brachten 18.265 festivalbezoekers hun stem uit via het afscheurstrookje op hun ticket. Naast de Port of Ghent Publieksprijs maakt het festival ook de Canvas Publieksprijs bekend. Jaarlijks maakt Canvas haar keuze uit het festivalprogramma. Dit jaar kregen de films Another Year, Dieci Inverni, Potiche, Submarino en Winter's Bone het Canvas-label mee. Van de geselecteerde films kende het festivalpubliek Submarino van Thomas Vinterberg de hoogste quotering toe. De winnende film wordt aangekocht door de aankoopdienst van de VRT voor uitzending.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.