09 20 okt. '24

De Zaak Alzheimer opent 30e Filmfestival Gent

18 aug. 2003
Nieuwe film van Erik Van Looy in wereldpremière

De nieuwe Vlaamse film De Zaak Alzheimer van Erik Van Looy wordt de openingsfilm op het 30e Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Jef Geeraerts en met topacteurs als Koen De Bouw, Werner De Smedt en Jan Decleir, gaat de film op 7 oktober in wereldpremière.

Met De Zaak Alzheimer is Erik Van Looy niet aan zijn proefstuk toe. Hij regisseerde eerder al Ad Fundum en Shades. Zijn derde langspeelfilm is een heus ambitieus project gebaseerd op de zeer succesvolle misdaadromanreeks met Vincke en Verstuyft van één van Vlaanderens bekendste auteurs Jef Geeraerts die naar eigen zeggen opgetogen is met de verfilming van zijn boek. Het scenario is van Carl Joos en Erik Van Looy. De filmmuziek is van de hand van Stephen Warbeck, die in 1999 al een oscar won voor zijn muziek in Shakespeare in Love. Warbeck verzorgde o.m. de score van films als Billy Elliot, Quills, Birthday Girl en Mrs Brown. De Zaak Alzheimer is een productie van MMG NV (Erwin Provoost) in co-productie met TV1, TROS Bridge Rights en PV Pictures.

In de hoofdrollen zien we Koen De Bouw als commissaris Eric Vincke en Werner de Smedt als Inspecteur Verstuyft. Jan Decleir, Jo De Meyere, Hilde De Baerdemaeker, Gène Bervoets en Vic De Wachter maken onder andere ook deel uit van de topcast.

Vincke en Verstuyft zijn het beste recherche-duo van de Antwerpse politie. Als ze geconfronteerd worden met de moord op een topambtenaar stellen ze alles in het werk om de dader te pakken te krijgen. Het spoor leidt naar de huurmoordenaar Angelo Ledda (Jan Decleir). Ledda lijdt aan de symptomen van de ziekte van Alzheimer en krijgt het steeds moeilijker om zijn opdrachten uit te voeren. Als hij bovendien doorkrijgt dat hij zich heeft laten gebruiken voor een politiek machtspelletje besluit hij achter zijn opdrachtgevers aan te gaan. Vincke en Verstuyft hebben de handen vol om het kluwen van intriges, afrekeningen en netwerken te ontwarren en te vermijden dat er nog doden vallen.

Regisseur Erik Van Looy heeft naast zijn drie langspeelfilms al tal van diverse realisaties op zijn naam staan. Hij regisseerde onder meer enkele afleveringen van de tv-serie Windkracht 10, het internationaal gelauwerde tv-spelprogramma De Mol en andere programma's zoals Mannen op de rand van een Zenuwinzinking en Via Vanoudenhoven.

De openingsfilm wordt op het filmfestival vertoond in zowel Kinepolis Gent als Capitole. Kaartenverkoop start op 29 september 2003. Na de vertoning op het festival zal De Zaak Alzheimer in de bioscopen worden uitgebracht door Kinepolis Film Distribution in België en Luxemburg.

Bekijk de trailer op http://www.mmg.be/

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?