09 20 okt. '24

De Uitloper: 'Insyriated'

P1bs5mt89l1bbimflapip721b771
Interview 11 okt. 2017
Na afloop van een film stellen we elkaar maar al te graag de vraag: wat vond je er nu eigenlijk van? Film Fest Gent redactiemedewerker Celine onderwierp drie collega's aan een genadeloze bevraging over de openingsfilm van het festival, 'Insyriated'.

Wat vond je van de film?

Michiel (medewerker Print Traffic en Programma): “Ik vond het geweldig hoe de regisseur zo’n relevante film kon maken, die wel zwaar is maar toch toegankelijk blijft. Het is een film die een groot publiek kan en moet bereiken.”

Silke (medewerker Communicatie): “Een zeer goede en actuele openingsfilm met straffe acteerprestaties, vooral van Hiam Abbas. De personages vond ik erg interessant, het was dan ook jammer dat sommige onderbelicht bleven. Wat betreft het personage van de opa bleef ik bijvoorbeeld wat op mijn honger zitten.”

Raf (schrijver Film Fest Gent): “Een zeer goede film en een stevige confrontatie met de werkelijkheid. Het festival maakt hiermee een duidelijk statement, zonder boodschapperig te zijn.”

Wat heeft je het meest verrast?

Michiel: “De ensemble cast. De acteurs en actrices waren zeer sterk, en dit soort acteursregie is zelden gezien in Belgische cinema.”

Silke: “Het dagelijkse leven in een gebombardeerde stad en hoe de familie probeert om de normaliteit te bewaren in een abnormale situatie. Ook tijdens een oorlog wordt het stof afgedaan.”

Raf: “De beklemmende sfeer van de oorlog die je aan den lijve ondervindt. De film is zodanig goed gemaakt dat je de oorlog als het ware mee beleeft, en de regisseur is erin geslaagd de personages erg dichtbij te brengen.”

Kan een film als ‘Insyriated’ positieve verandering brengen?

Michiel: “Uiteraard. Maar dat is enkel mogelijk als de film door genoeg mensen bekeken wordt.”

Silke: “Ik hoop van wel, maar ik weet het niet. Het publiek dat naar ‘Insyriated’ gaat kijken bestaat sowieso uit mensen die zich al bewust zijn van de problematiek. Toch is het een belangrijk humaniserend portret.”

Raf: “Geen enkele film kan echt problemen oplossen. Alleen het bewustzijn kan vergroot worden.”

Tags

FFG2017

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?