08 19 okt. '24

De Morgen tipt

De morgen website
Tips 11 okt. 2018
Ben Van Alboom, chef cultuur bij De Morgen, selecteert de festivalfilms waar hij het meest naar uitkijkt.

Shoplifters

Als een film met de Gouden Palm aan de haal gaat in een jaar dat ook ‘The Wild Pear Tree’ (Nuri Bilge Ceylan), ‘Cold War’ (Pawel Pawlikowski) en ‘Ash Is Purest White’ (Jia Zhangke) hem dubbel en dik verdienden, dan weet je dat je met een meesterwerk te maken hebt. Op Film Fest Gent kun je de vergelijking trouwens zelf maken: naast dit oneindig charmante, delicate én hartverscheurende kleinood van de Japanner Hirokazu Kore-eda (over een bijzonder liefdevol gezin gauwdieven), zijn ook de drie andere Cannes-favorieten op het festival te zien. Maar neem het van ons aan: ‘Shoplifters’ is degene die u móet gezien hebben.

'Shoplifters' kan je bekijken op vrijdag 12, maandag 15 en donderdag 18 oktober.

Coureur

Toen ik in 2011 in de Wildcards-jury zat van het Vlaams Audiovisueel Fonds (dat de beste eindwerken beloont met een aanzienlijke productiepremie voor een volgend project), staken twee films met kop en schouders boven de rest uit. De ene stond op naam van Adil El Arbi & Bilall Fallah, de andere op die van Kenneth Mercken. Intussen weten we hoe het met de eerste is afgelopen, en op Film Fest Gent komen we er dit jaar eindelijk achter wat Mercken nog in zijn mars heeft. Onze gok? Veel. ‘Coureur’ speelt zich, net als zijn geprezen kortfilm, af in het wielrennersmilieu, een wereld waar Mercken als ex-eliterenner veel – goed én slecht – van afweet.

'Coureur' kan je bekijken op donderdag 18 en vrijdag 19 oktober.

The Kindergarten Teacher

Nee, hij heeft niet de meest sexy titel aller tijden, maar ga de tweede film van Sara Colangelo toch maar zien. Al was het maar omdat Maggie Gyllenhaal er de vertolking van haar carrière in neerzet, en omdat dat iets wil zeggen als die carrière onder meer ‘Secretary’ en de briljante tv-serie ‘The Deuce’ omvat. In ‘The Kindergarten Teacher’ kruipt ze in de huid van een kleuterjuf die na een loopbaan van twintig jaar geen rotjong meer kan zien, tot ze ervan overtuigd geraakt dat een van haar leerlingen mogelijk de nieuwe W.B. Yeats is. Het resultaat? Een lyrisch en complex drama vol gevatte humor, verrassende plotwendingen en vervelende kinderen.

'The Kindergarten Teacher' kan je bekijken op dinsdag 16, woensdag 17 en donderdag 18 oktober.

The Green Fog

Vorig jaar kon u op Film Fest Gent kijken naar ’78/52’, een puike documentaire over de beruchte douchescène uit Alfred Hitchcocks ‘Psycho’. Dit jaar staat de Hitchcock-hommage op naam van de notoire bewegende beeldenstormer Guy Maddin, die zijn liefde voor cinema al heeft bewezen met ‘The Saddest Music in the World’ en ‘The Forbidden Room’. Samen met de broers Evan & Galen Johnson herinterpreteert Maddin in ‘The Green Fog’ de Hitchcock-klassieker ‘Vertigo’ aan de hand van vintage footage van San Francisco, waar ‘Vertigo’ werd ingeblikt. Inclusief een – bijzonder geestig stuk uit dit wonderlijke curiosum trouwens – videoclip van NSYNC.

'The Green Fog' kan je bekijken op vrijdag 12, dinsdag 16 en donderdag 18 oktober.

First Reformed

Dan maakt ‘Taxi Driver’-scenarist Paul Schrader, die ook als regisseur een niet onaardig aantal kleinoden op zijn cv heeft staan, eindelijk nog eens een goede film, vindt hij in ons land niet eens een verdeler. En ja, het is goed mogelijk dat u zijn vorige vehikels ‘Dying of the Light’ en ‘The Canyons’ nog niet hebt verteerd, maar ‘First Reformed’ is echt – hand op het hart, en op een paternoster – weer een grand cru. Samen met een sublieme Ethan Hawke, duikt Schrader – als een Olympische schoonspringer – in een bad vol religie (en blasfemie) door onder de huid van een priester te kruipen die een poging onderneemt om zijn gedachten op orde te zetten.

'First Reformed' kan je bekijken op vrijdag 12, maandag 15 en vrijdag oktober.

Tags

FFG2018

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?