11 22 okt. '22

De Filmclub sleurt jongeren het filmbad in

651b17fa 3800 11e8 abcc 02b7b76bf47f
Nieuws 10 apr. 2018

Het VAF en JEF lanceren in minstens 72 scholen vanaf schooljaar 2018-2019 De Filmclub waar jongeren wekelijks in de school, buiten de lesuren, film ontdekken en filmwijsheid opdoen. De weg (terug) naar de bioscoop? Minister van Cultuur Sven Gatz steunt met 240.000 euro.

Samen in de school naar een film kijken en daar plezier in vinden. Dat is de bedoeling van ‘De Filmclub’, een gloednieuw door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) uitgewerkt project, dat vanaf het schooljaar 2018-2019 in 72 Vlaamse scholen van start gaat. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz maakte er zopas 240.000 euro voor vrij. Hij zet immers in op de filmwijsheid die het resultaat moet zijn van de filmclub werking. In een van de vele kamers van “Het Huis van de Vlaamse film” lichten Erik Martens en Leen Vanderschueren die werking toe.

‘De Filmclub’ is geïnspireerd op de in 2013 opgestarte ‘Into Film Club’s’ initiatieven in Engeland. Onder leiding van een geïnspireerd begeleider wordt door jongeren in een school na de lesuren naar een film gekeken. Achteraf wordt er korte omkadering voorzien. De meer dan elfduizend Into Film Clubs in de UK zijn, onder de hoede van het Britisch Film Institute (BFI) tot een fenomenaal succes uitgegroeid met onder meer een nationale recensiewedstrijd en Into Film Club filmprijzen. Voorlopig wordt op het VAF en op het ministerie daar alleen maar van gedroomd.

Eerste testen

In afwachting dat De Filmclub bij het begin van het schooljaar over Vlaanderen en het Brussels Gewest wordt uitgerold, wordt het project na de paasvakantie al in een aantal scholen uitgetest. “Kwestie van de beginnersfouten eruit te knippen”, lacht Leen Vanderschueren en “de mogelijke valkuilen voor de 72 scholen al te detecteren”. Achter het getal 72 gaat een hele structuur schuil, vult Erik Martens aan. De Filmclub heeft immers drie doelgroepen: de derde kleuterklas in twaalf scholen, het vijfde en zesde leerjaar lager onderwijs in dertig scholen en de vijfdes en de zesdes in het middelbaar onderwijs opnieuw in dertig scholen. De Filmclub scholen zou men graag over alle Vlaamse provincies spreiden.

Genres

Enthousiasme is er volgens Martens en Vanderschueren genoeg. De Jeugdfilmorganisatie JEF coördineert De Filmclub en vertegenwoordigers van vele grote filmorganisaties (o.a. FFG) adviseren over de invulling van De Filmclub. In De Filmclub zullen dus verschillende genres aan bod komen. Er wordt op school, buiten de lesuren, wekelijks een film vertoond en als je vakantie- en examenperiodes wegfiltert, komt dat neer op zo’n vijfentwintig films per schooljaar.

In principe wordt er per leerling twintig euro lidgeld gevraagd maar daar zijn vele variaties op mogelijk. Bij ons zal de vertoning via een beveiligd digitaal platform gebeuren. Het volstaat dus dat een school een vrij goed WiFi signaal heeft om zich bij De Filmclub aan te sluiten. Een gesofisticeerde vertoningmogelijkheid hoeft evenmin, een lokaal en een scherm volstaan.

Community gevoel

“Het wekelijks karakter van de vertoning is belangrijker”, onderstreept Erik Martens, want “zonder een dergelijke structuur werkt het samenhorigheidsgevoel minder goed. Finaal zou er tussen de filmclubs een community geest moeten ontstaan. Met De Filmclub willen we groepen jongeren het filmbad intrekken in de hoop dat ze buiten het esthetica- of ander lesverband, buiten de trimestriële forumfilm, of buiten de schooljaar afsluitende blockbuster, film zullen ontdekken. En dat aan de hand van een precies gecureerd programma”.

Omkadering gewenst

Volgens de initiatiefnemers wordt film kijken in De Filmclub tot zijn essentie herleid: in een zo breed mogelijke groep naar een film kijken. Er wordt korte omkadering maar de film staat centraal. Met het opgedane filmplezier of de verworven filmwijsheid kunnen jongeren de weg (terug) vinden naar de bioscoop. Dank zij De Filmclub leer je dat film kijken niet stopt bij jezelf, je leert samen dingen ontdekken en dat verrijkt zonder twijfel jezelf. Dat laatste ontplooiingseffect wordt gestaafd door grootschalig onderzoek bij de leden van de Britse Into Film Clubs.

Aanmelden

Tegenover dat succes stellen de initiatiefnemers zich hier bescheiden op. Er is alvast geld voor twee jaar werking van De Filmclub. Er wordt intussen nog hard gewerkt aan de website www.defilmclub.be waar zowel scholen als geïnteresseerde filmbegeleiders zich kunnen aanmelden om op de filmtrein te springen. Het VAF waakt over het concept en zette de trein op de rails. Maar jeugdorganisatie JEF coördineert alles, is met andere woorden, de machinist.

Meer informatie: mail info@defilmclub.be of surf naar www.defilmclub.be

Tags

VAF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.