09 20 okt. '24

De Canvas Publieksprijs gaat naar 'The Lunchbox’ (Ritesh Batra)

P187dkqqtq1ofg11og1slu197613p91
21 okt. 2013
Kwaliteitszender Canvas laat zich tijdens het festival opmerken met een eigen publieksprijs. Canvas kiest uit het volledige festivalprogramma een aantal films die aansluiten bij waar de zender voor staat. Ritesh Batra’s ‘The Lunchbox’ kreeg de hoogste waardering van het festivalpubliek en zal dus worden aangekocht en uitgezonden op Canvas. Bovendien staat deze film op de tweede plaats in de algemene ranking met een score van 4,70 op 5.

Ritesh Batra toont met dit lowbudgetpareltje uit India, tevens zijn langspeeldebuut, dat de Indiase film méér is dan Bollywood en Hindicinema. 'The Lunchbox' is gedrenkt in een magisch-realistisch atmosfeertje, maar weet vooral indruk te maken dankzij de sympathieke en intelligente vertolkingen. Een hartverwarmende feel-good film dus, die platgetreden gemeenplaatsen handig omzeilt.

In de drukke straten van Mumbai zijn ongeveer 5000 dabbawallas actief. Zij zijn al sinds 1880 de lunchleveranciers die dagelijks tussen de 175.000 en 200.000 'brooddozen' met behulp van een complexe kleuren- en symbolencode van en naar de kantoren van hun hongerige echtgenoten brengen. Het feilloze systeem van de dabbawallas is zo stipt en efficiënt dat slechts één op alle zes miljoen lunchpakketten bij de verkeerde afzender terechtkomt. 'The Lunchbox' is het verhaal van zo'n foute levering.

Huisvrouw Ila Vaid (Nimrat Kaur) bereidt erg bijzondere lunches voor haar afstandelijke man in de hoop zijn interesse terug te winnen, maar haar maaltijden worden afgeleverd bij Saajan Fernandez (Irrfan Khan uit 'Life of Pi'), een misantropische weduwnaar die op het punt staat met pensioen te gaan. Terwijl de lunchbox over en weer gaat ontspint zich tussen de twee eenzame zielen een romantische correspondentie - een soort Indische variant op '84 Charing Cross Road' - die hen de harde dagdagelijkse realiteit van Mumbai doet vergeten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?