11 22 okt. '22

David Nicholas Wilkinson aan het woord over zijn film 'The First Film'

P1a1o2mo8c1j7f1594bqciktfpm1
16 okt. 2015

David Nicholas Wilkinson stelt vanavond zijn fascinerende documentaire 'The First Film' voor, over een vergeten, maar daarom niet minder belangrijk, figuur uit de filmgeschiedenis: Louis Le Prince. Hij vertelt waarom je zijn film moet bekijken.

De pioniers van de film zijn Thomas Edison en de broers Lumière. Toch? Deze docu- mentaire werpt een licht op een vergeten figuur, Louis Le Prince. De Fransman maakte al in 1888 in Leeds de eerste films ter wereld. Enkele weken voor hij naar New York zou varen om zijn ontdekking aan de wereld te tonen, verdween hij op mysterieuze wijze van de aardbol tijdens een treinrit tussen Dijon en Parijs. Zijn lichaam is nooit gevonden. Aan de hand van interviews en het bezoeken van relevante locaties toont regisseur David Wilkinson hoe filmgeschiedenis geschreven wordt. De voormalige acteur uit Leeds speelt zelf de rol van onderzoeker en gids in deze persoonlijke speurtocht. 'The First Film' is tegelijk een detectiveverhaal naar "het grootste mysterie uit de filmgeschiedenis". De film werd genomineerd voor beste documentaire op het filmfestival van Edinburgh en de Britse cinemahulde is op zijn plaats. Als we David Wilkinson mogen geloven, is film geboren in de UK!

'The First Film'
Bestel hier je tickets!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.