09 20 okt. '24

Dardennes en Fien Troch grootste kanshebbers Plateau Prijzen

19 jan. 2006
De broers Dardenne en debutante Fien Troch zijn de grootse kanshebbers om op dinsdag 7 maart met een Joseph Plateau Prijs naar huis te gaan. Voor hun film L'Enfant zijn de Dardennes maar liefst vijf maal genomineerd door een jury bestaande uit vertegenwoordigers van het Belgische filmberoep. Eerder ontvingen ze ook al voor hun films Le Fils, Rosetta en La Promesse een Joseph Plateau Prijs voor Beste Film. Ook Een Ander Zijn Geluk van Fien Troch viel met drie nominaties duidelijk in de smaak bij de jury.
De genomineerden in de categorie Beste Belgische Bioscoopfilm zijn L'Enfant (Luc en Jean-Pierre Dardenne), Een Ander Zijn Geluk (Fien Troch) en L' Enfant Endormi (Yasmine Kassari). In de categorie Beste Belgische Regisseur van een Belgische bioscoopfilm zijn Luc en Jean-Pierre Dardenne (L'Enfant), Bouli Lanners (Ultranova) en Fien Troch (Een Ander Zijn Geluk) de genomineerden. In de categorie Beste Belgische Actrice in een hoofdrol van een Belgische bioscoopfilm maken Marie Du Bled (Ultranova), Deborah François (L'Enfant) en Karlijn Sileghem (Suspect) kans op de hoofdprijs. In de categorie Beste Belgische Acteur in een hoofdrol van een Belgische bioscoopfilm staan Koen De Bouw (De Indringer/Verlengd Weekend), Benoît Poelvoorde (Entre ses mains) en Jérémie Renier (L'Enfant) voorop. In de categorie Beste Belgische scenarist van een Belgische Bioscoopfilm zijn Luc & Jean-Pierre Dardenne (L'Enfant), Harry Cleven (Trouble) en Fien Troch (Een Ander Zijn Geluk) de kanshebbers. In de categorie Beste Belgische componist van een Belgische Bioscoopfilm maken Jan Leyers (Buitenspel), Casimir Liberski (Bunker Paradise) en Georges Van Dam (Vendredi Ou Un Autre Jour) kans op de Joseph Plateau Prijs. In de categorie Beste Belgische Cinematografie zijn Benoît Debie (Calvaire), Jean-Paul de Zaeytijd (Bunker Paradise/Ultranova) en Danny Elsen (De Bloedbruiloft / Buitenspel / Vendredi Ou Un Autre Jour / Verlengd Weekend) de genomineerden. De genomineerden in de categorie Beste Belgische Kortfilm zijn: Forever (Jonas Govaerts), Love's Lost & Happiness (Lieven van Droogenbroeck), The One Thing To Do (Michael R. Roskam) en The Sunflyers (Tim Mielants). Uit deze nominaties zal het Belgische filmberoep in een tweede stemronde de uiteindelijke winnaar kiezen. Deze tweede stemronde van de Joseph Plateau Prijzen 2005 staat open voor alle actieve Belgische filmprofessionelen met Belgische nationaliteit, die kunnen aantonen dat ze in de laatste vijf jaar actief waren in filmproductie, filmdistributie, filmexploitatie, filmonderwijs, filmbeleid of filmjournalistiek. Price Waterhouse Coopers staat in voor de verwerking van deze tweede stemronde. De 19de editie van de Joseph Plateau Prijzen vindt op dinsdag 7 maart plaats in het Gentse Kunstencentrum Vooruit. De presentatie is in handen van Roel Van Bambost en Peter Vermeersch zal met zijn Flat Earth Society de avond muzikaal ondersteunen. De Joseph Plateau Prijzen is een initiatief van de vzw International Filmfestival van Vlaanderen met o.m. de steun van Sabam en de Stad Gent - Stadsmarketingsfonds

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?