09 20 okt. '24

‘Da Yie’ van Anthony Nti naar Clermond-Ferrand

Anthony nti
Nieuws 17 dec. 2019
De korte film ‘Da Yie’ van Anthony Nti, die recent in de prijzen viel in Gent en in Leuven, is geselecteerd voor de competitie van het Festival du Court Métrage de Clermont-Ferrand, een van de belangrijkste internationale kortfilmfestivals.

‘Da Yie’ gaat over een vreemdeling die de opdracht krijgt om in Ghana kinderen te ronselen voor een risicovolle baan. Hij vindt er Prince en Mathilde, twee levendige kinderen die hij aan zijn bende overlevert. Toch begint hij te twijfelen als hij denkt aan wat de kinderen mogelijks te wachten staat. Anthony Nti draaide zijn film op locatie in zijn Ghanees geboorteland. Met zijn bachelorfilm ‘Boi’ oogstte Nti al prijzen in Gent en Leuven en werd hij door tal van internationale festivals geselecteerd.

Met zijn ‘Da Yie’ won hij recent de publieksprijs van de Gentse studentenkortfilmcompetitie en in Leuven werd de kortfilm bekroond als beste film in de Vlaamse competitie. Door die prijs komt ‘Da Yie’ op de longlist voor de Oscars.

Anthony Nti schreef het scenario voor ‘Da Yie’ samen met Chingiz Karibekov en hij is momenteel als coregisseur betrokken bij de productie van de Ketnet-reeks ‘Hoodie'. Hij werd recent nog geselecteerd om deel te nemen aan Talent Village, een programma voor getalenteerde jonge filmmakers van het filmfestival van Les Arcs.

Naast Anthony Nti is Soetkin Verstegen geselecteerd met ‘Freeze Frame’ voor de Labo-competitie. Verstegen studeerde aan LUCA School of Arts maar werkt vooral in het buitenland. ‘Freeze Frame’ is een Duits-Finse productie en werd in Duitsland gedraaid.

De 42ste editie van het Festival du Court Métrage de Clermond-Ferrand loopt van 31 januari tot 8 februari 2020. Het festival brengt elk jaar meer dan 165.000 bezoekers en ruim 3.500 filmprofessionals naar de Franse stad.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?