10 21 okt. '23

Cultuurminister Gatz blijft inzetten op Vlaamse film

P194p70l26q3jloh1shddoo1g161
21 okt. 2014

Naar aanleiding van de dag van het filmberoep en de daarbij gepaard gaande Belgische première van ‘Waste Land’ van Pieter Van Hees kwam minister van cultuur Sven Gatz naar Film Fest Gent.

Hij sloot zich tijdens zijn welkomstwoord aan bij de buitenlandse lof voor de recente Vlaamse films. “Wie doet het ons na”, zei de minister, “twee Oscarnominaties op drie jaar tijd”. Hij beloofde er alles aan te doen om in zijn beleid de huidige kwaliteit te bewaren en te versterken. Daarnaast wil hij ook inzetten op het ecologische aspect van de filmproductie. De première van een Belgische film en de vergaderingen van de Unie van regisseurs en van de scenaristengilde illustreren de proactieve- en ook de gastheerfunctie van Film Fest Gent.

Naast het vertonen van films biedt Film Fest Gent een ideaal kader voor het houden van seminaries, presentaties en andere netwerking.

Naast vernoemde beroepsorganisaties komen donderdag nog de documentairemakers aanbod met Flanders Doc Talk. Na het seminarie volgt de première van ‘Waiting for August’. Diezelfde dag is er nog het Film Music Seminar dat niemand minder dan de Franse topcomponist Bruno Coulais te gast heeft.

Hij is een graag geziene gast op Film Fest Gent waar hij in 1996 de Georges Delerue prijs won voor zijn ‘Microcosmos. Le peuple de l’herbe’. Voor de muziek van ‘Himalaya. L’Enfance d’un chef’ kreeg hij zowel een speciale vermelding als de prijs van het publiek. Op het seminarie krijgen specialisten en geïnteresseerden de kans om met mekaar in discussie te gaan.

Op de avond van het filmberoep werd dus ‘Waste Land’ van Pieter Van Hees voorgesteld, een psychologische thriller die ook in competitie loopt. Eurydice Gysel en Koen Mortier produceerden de film voor Epidemic, de productiefirma die ook ‘Ex Drummer’ en ’22 mei’ op haar actief heeft. ‘Waste Land’ kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds en van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Bekijk het gesprek tussen Pieter Van Hees en Sjoerd Tanghe hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.