09 20 okt. '24

CPH:DOX bekroont Vlaamse documentaires

Grand me
Nieuws 27 mrt. 2024
De twee Vlaamse documentaires, Grand me van Atiye Zare Arandi en Bram Crols en Marching in the Dark van Kinshuk Surjan die zopas in Kopenhagen op het CPH:Dox festival hun wereldpremière beleefden, werden er ook bekroond. Grand me won de NEXT: WAVE award en de film van Kinshuk Surjan kreeg een speciale vermelding van de jury in de HUMAN:RIGHTS competitie.

In Grand me is de achtjarige Melina het hoofdpersonage. Zij leeft met haar grootouders in de Iraanse stad Isfahan. Melina wil graag met haar moeder in Teheran wonen maar daar verzet zowel haar vader als haar stiefvader zich tegen. Als ze negen wordt, kan Melina wettelijk voogdijschap opeisen en ze maakt gebruik van die mogelijkheid. Haar plannen worden echter gedwarsboomd door de realiteit van de wereld der volwassenen.

Veerkracht

Coregisseur Atiye Zare Arandi is de tante van Melina en is dus een bevoorrechte getuige van haar gevoelens en handelingen. Grand me is een bitterzoete film met een frisse hedendaagse kijk.

De jury bekroonde Grand me omdat “de film de aandacht vestigt op vragen over moederschap, transformatie en het begrip “erbij horen”, terwijl onrechtstreeks de positie en rechten van vrouwen in de hedendaagse Iraanse samenleving onder de loep worden genomen. Grand me is een bewijs van de veerkracht van Melina en haar grootouders maar ook van de inherente imperfectie en tekortkomingen van wat het is om mens te zijn”. Veertien films namen deel aan de NEXT:WAVE competitie.

Doorbreken

Voor zijn Marching in the Dark keerde Kinshuk Surjan terug naar zijn geboorteland India. In Maharashtra lijden de landbouwers onder de gevolgen van de klimaatverandering en de lage opbrengsten van hun producten. De armoede drijft hen tot wanhoop met talrijke zelfmoorden als gevolg. De vrouwen blijven achter met onbetaalde rekeningen en de zorg voor kinderen en boerderijen. Onder hen Sanjeevani die dankzij gemeenschappelijke sessies met een psycholoog de kracht vindt om haar verdriet te overwinnen. Onder haar impuls beginnen vrouwen zich te verweren tegen patriarchale structuren en wordt een vicieuze cirkel doorbroken.

Met haar speciale vermelding eert de HUMAN:RIGHTS Award jury “een zintuiglijk verbluffende film die het niet aflatend werk, de inspanning, en de kracht van vrouwen respectvol eert en daarbij niet in een eenvoudig narratief verzeilt. Integendeel. De film prijst de vrouwen die een gemeenschap opbouwen bij het zoeken naar een beter leven voor henzelf en hun families”.

Marching in the dark still 1
DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?