10 21 okt. '23

Concert: Great British Film Music

21 okt. 2015

Naar aanleiding van de focus op Britse film wil Film Fest Gent ook de rijke traditie van de Britse filmmuziek onder de aandacht brengen. Nagenoeg alle grote namen uit de Britse filmmuziek passeren de revue, van William Walton tot John Barry, van George Fenton tot Michael Nyman. Hun bekende scores worden begeleid door fragmenten uit toppers uit de Britse cinema, met o.a. Richard III, Shakespeare in Love, Far from the Madding Crowd, Murder on the Orient Express, Dangerous Liaisons, The Ipcress File en The Knack...and how to get it. Componist George Fenton zal een een Lifetime Achievement Award ontvangen en zal samen met Michael Nyman, Patrick Doyle, Stephen Warbeck en Craig Armstrong het concert bijwonen

Het eerste deel van het concert kan opgevat worden als een reis door de Britse filmgeschiedenis, met klassiekers die muzikaal demonstreren in welke genres de Britse cinema door de jaren heen uitblinkt.

Zo is er uiteraard de Uber-klassieker 'Richard III', die van muziek werd voorzien door de grote klassieke componist William Walton en Richard Rodney Bennetts openingswals uit de Agatha Christie-verfilming 'Murder on the Orient Express', een van zijn meest meeslepende composities die niet in dit programma mocht ontbreken.

Het begrip ‘stiff upper lip’ wordt vooral geassocieerd met een ander favoriet Engels genre: de oorlogsfilm. We verkennen die traditie beginnend met de anti-Nazi propagandafilm '49th Parallel' van de grote Michael Powell waarvoor de klassiek geschoolde Ralph Vaughan Williams een van zijn elf meesterlijke scores schreef. Ron Goodwin wierp zich in de jaren zestig op als dé kampioen van stoere muziek bij robuuste actiefilms en thrillers zoals 'Where Eagles Dare' en 'Frenzy' van Alfred Hitchcock.

In een overzicht van het beste van de Britse filmmuziek mag zeker de sound en de spirit van het psychedelische swinging London niet ontbreken, een begrip dat evenzeer voor mode als voor een attitude staat. Dit vinden we zeker terug in de titelmelodie van jazzcomponist John Dankworth voor Modesty Blaise. John Barry, de man van de échte 007 sound, krijgen we onder meer te horen in tracks uit twee films: 'The Ipcress File' van Sidney J. Fury met de jonge Michael Caine en 'The Knack...and how to get it' van de Richard Lester, een cultfilm die ook door zijn absurdistische humor en nonchalante verteltrant perfect de tijdgeest vatte.

In het tweede deel van het concert zal een andere constante van de Britse cinema aan bod komen: de prestigieuze literatuurbewerking die somptueuze kostuumfilms oplevert waarin ook de muzikale omlijsting pracht en praal garandeert. De meest recente score uit dit concert komt uit 'Far from the Madding Crowd' (2015) met in de hoofdrollen Matthias Schoenaerts en Carey Mulligan en waarvoor Craig Armstrong de muziek componeerde.
Niet echt een Shakespeareverfilming, wel een fantasie rond het amoureuze leven van de Bard, krijgen we in 'Shakespeare in Love' (met Joseph Fiennes, Gwyneth Paltrow, Judi Dench) waarvoor Stephen Warbeck de intens melodieuze score neerpende. In het werk van Patrick Doyle wordt vanzelfsprekend ook geplukt uit de Shakespeare-verfilmingen van zijn huisregisseur Kenneth Branagh ('Much Ado About Nothing').

De veelzijdige George Fenton tekende de muziek voor 'Land and Freedom' van Ken Loach, waarvoor hij al decennia lang de vaste componist is. Wie Michael Nyman zegt denkt meteen aan de glorieperiode van Peter Greenaway, uit wiens films de obsederende repetitieve muziek uit 'The Draughtsman’s Contract' en 'Drowning by Numbers' op het programma staat, alsook het hypnotiserend pianothema uit Neil Jordans Graham Greene-verfilming 'The End of the Affair'. Tot slot is er ook een concertpremière van de score van Alex Heffes voor 'The Program', de nieuwste film van Stephen Frears over gevallen wieleridool Lance Armstrong.

GREAT BRITISH FILM MUSIC CONCERT

Donderdag 22 oktober 2015 in Muziekcentrum De Bijloke Gent.
Brussels Philharmonic olv Dirk Brossé. Concert begeleid door filmfragmenten op groot scherm van klassiekers en moderne toppers uit de Britse cinema. Als eregasten van dit concert verwelkomen we George Fenton, Patrick Doyle, Michael Nyman, Stephen Warbeck en Craig Armstrong.
bestel je tickets nu!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.