10 21 okt. '23

Concert: Great British Film Music

02 jun. 2015

Naar aanleiding van onze Focus op de Britse film wil Film Fest Gent ook de rijke traditie van de Britse filmmuziek onder de aandacht brengen. Het concert Great British Film Music is een bloemlezing uit het werk van de grote klassieke en hedendaagse filmcomponisten die een blijvende bijdrage hebben geleverd aan de uitstraling en populariteit van de Britse cinema. Nagenoeg alle grote namen uit de Britse filmmuziek komen aan bod (van William Walton tot John Barry, van George Fenton tot Michael Nyman), hun bekende muziek begeleid door fragmenten uit toppers uit de Britse cinema. Met muziek uit o.a. 'Richard III', 'Henry V', 'Shakespeare in Love', 'Far from the Madding Crowd', 'Murder on the Orient Express', 'Dangerous Liaisons', 'Battle of Britain', 'The Ipcress File', 'The Knack... and how to get it'. George Fenton ontvangt een Lifetime Achievement Award en zal samen met Michael Nyman, Patrick Doyle, Stephen Warbeck en Craig Armstrong het concert bijwonen dat plaats zal vinden op 22 oktober in Muziekcentrum De Bijloke Gent.

Zo zijn er uiteraard enkele befaamde Shakespeare-verfilmingen: van de Uber-klassieker 'Richard III' die van muziek werd voorzien door de grote klassieke componist William Walton. Vier decennia later maakte acteur-regisseur Kenneth Branagh furore met zijn 'Henry V' verfilming waarvoor Patrick Doyle de majestueuze muziek schreef. Niet echt een Shakespeareverfilming, wel een fantasie rond het amoureuze leven van de Bard, krijgen we in 'Shakespeare in Love' (met Joseph Fiennes, Gwyneth Paltrow, Judi Dench) waarvoor Stephen Warbeck de intens melodieuze score neerpende.

Een andere constante in de Britse cinema is de prestigieuze literatuurbewerking die somptueuze kostuumfilms oplevert waarin ook de muzikale omlijsting pracht en praal garandeert. De meest recente score uit dit concert komt uit 'Far from the Madding Crowd' (2015) met in de hoofdrollen Matthias Schoenaerts en Carey Mulligan en waarvoor Craig Armstrong de muziek componeerde. Richard Rodney Bennetts openingswals uit de Agatha Christie-verfilming 'Murder on the Orient Express' is een van zijn meest meeslepende composities en mocht zeker niet in dit programma ontbreken. De veelzijdige George Fenton tekende de speelse muziek voor 'Dangerous Liaisons' (met Glenn Close, John Malkovich, Michelle Pfeiffer) en is al decennia lang de vaste componist van Ken Loach, wat ook aan bod zal komen in dit concert.

Het begrip ‘stiff upper lip’ wordt vooral geassocieerd met een ander favoriet Engels genre: de oorlogsfilm. We verkennen die traditie beginnend met de anti-Nazi propagandafilm '49th Parallel' van de grote Michael Powell waarvoor de klassiek geschoolde Ralph Vaughan Williams een van zijn elf meesterlijke scores schreef. Ron Goodwin wierp zich in de jaren zestig op als dé kampioen van stoere muziek bij robuuste actiefilms als '633 Squadron', 'Where Eagles Dare' en 'Battle of Britain' met een plejade aan Britse sterren. De grote namen uit de trans-Atlantische acteursgilde (Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine, Sean Connery, Gene Hackman, Anthony Hopkins, Robert Redford, Laurence Olivier, Liv Ullmann, Ryan O’Neal) draven ook op in Richard Attenboroughs 'A Bridge too far' waarvoor John Addison de triomfantelijke score schreef.

In een overzicht van het beste van de Britse filmmuziek mag zeker de sound en de spirit van het psychedelische swinging London niet ontbreken, een begrip dat evenzeer voor mode als voor een attitude staat. Dit vinden we zeker terug in de titelmelodie van jazzcomponist John Dankworth voor 'Modesty Blaise'. John Barry, de man van de échte 007 sound, krijgen we onder meer te horen in tracks uit twee films : 'The Ipcress File' van Sidney J. Fury met de jonge Michael Caine en 'The Knack...and how to get it' van de Richard Lester, een cultfilm die ook door zijn absurdistische humor en nonchalante verteltrant perfect de tijdgeest vatte.

Sommige titels zijn nog onder voorbehoud, het volledige programma wordt later bekend gemaakt.

GREAT BRITISH FILM MUSIC CONCERT

Donderdag 22 oktober 2015 in Muziekcentrum De Bijloke Gent. Tickets te koop via deze link.
Brussels Philharmonic olv Dirk Brossé. Concert begeleid door filmfragmenten op groot scherm van klassiekers en moderne toppers uit de Britse cinema. Als eregasten van dit concert verwelkomen we Stephen Warbeck en George Fenton, wiens bekendste muziek ook wordt uitgevoerd.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.