08 19 okt. '24

Componisten Alexandre Desplat en Gabriel Yared eregast voor 20ste World Soundtrack Awards

200616 wsa webbeeld 1920x1080 nl
Nieuws 16 jun. 2020
De 20ste World Soundtrack Awards gaan dit jaar door als een online filmmuziekfeest, gelivestreamd vanuit Kinepolis Gent, waar de ceremonie zelf zal plaatsvinden. Zo krijgt het internationale publiek de kans om van overal ter wereld de awardceremonie te volgen op een veilige en coronaproof manier. Het WSA-gala sluit Film Fest Gent af.

Op de 20ste verjaardagseditie zal teruggeblikt worden op een rijke geschiedenis, en zullen de Film Composers of the Year van de voorbije twee decennia in de bloemetjes gezet worden.

Onder hen Alexandre Desplat, die een recordaantal keren deze filmmuziekprijs heeft gewonnen, en Gabriel Yared, die bovendien eregast was bij de allereerste editie van de WSA in 2001. Ook Michael Abels, de Discovery of the Year 2019, komt naar Gent voor de uitvoering van zijn score voor 'Us'. Hun muziek zal vooraf worden opgenomen door Brussels Philharmonic en het Vlaams Radiokoor, onder leiding van maestro Dirk Brossé en zal deel uitmaken van het livestream evenement.

Alexandre Desplat als centrale gast

De World Soundtrack Awards 2020 verwelkomen Alexandre Desplat als eregast. De gerenommeerde componist werd elf keer genomineerd voor een Academy Award en ontving vijf maal de WSAward voor Film Composer of the Year. Desplat is een van de allergrootste hedendaagse filmcomponisten, bekend voor zijn geweldige samenwerkingen met befaamde regisseurs als Ang Lee, Roman Polanski, George Clooney, Terrence Malick, Matteo Garrone, Thomas Vinterberg, Wes Anderson, Guillermo del Toro, Kathryn Bigelow en Jacques Audiard.

De geprezen Franse componist leverde recent nog de soundtrack voor Greta Gerwigs 'Little Women', en werd genomineerd voor een Academy Award voor Best Achievement in Music Written for Motion Pictures (Original Score) en een Golden Globe voor Best Original Score. Daarenboven componeerde hij dit jaar de filmmuziek voor 'The French Dispatch', geregisseerd door Wes Anderson. Op dit moment maakt hij de muziek voor 'Pinocchio' van Oscarwinnaar Guillermo del Toro.

Sinds zijn laatste passages op de WSA (2009, 2013) won Desplat twee Academy Awards voor Best Original Score (voor Wes Andersons 'The Grand Budapest Hotel' en voor 'The Shape of Water' van Guillermo del Toro).

Hij won the World Soundtrack Award for Film Composer of the Year in 2014 voor 'The Grand Budapest Hotel', 'Godzilla', 'The Monuments Men', 'Venus in Fur', 'Zulu and Marius'; in 2011 voor 'A Better Life', 'Largo Winch II', 'The King's Speech', 'The Tree of Life', 'La fille du puisatier', 'Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1', 'Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2'; in 2010 voor 'Julie & Julia', 'Fantastic Mr Fox', 'The Ghost Writer', 'The Twilight Saga - New Moon', 'Tamara Drewe'; in 2009 voor 'The Curious Case of Benjamin Button', 'Coco avant Chanel', 'Largo Winch', 'Chéri' en in 2007 voor 'The Queen' en 'The Painted Veil'. Hij won ook de World Soundtrack Award for Best Original Film Score of the Year in 2014 voor 'The Grand Budapest Hotel', in 2010 voor 'Fantastic Mr. Fox' en in 2009 voor 'The Curious Case of Benjamin Button'.

Alexandre Desplat: "The WSA zijn hét grootste festival voor filmmuziek. Ik prijs mezelf gelukkig, niet alleen omdat ik in Gent gelauwerd werd maar ook omdat ik er zo veel internationale collega-componisten en filmmakers heb ontmoet die ik anders nooit zou hebben leren kennen. De organisatie van de WSA is piekfijn en perfect en het enthousiasme van het publiek is uniek. Ik ben ook Dirk Brossé enorm dankbaar. Zijn toegewijdheid tilt de concerten tot op het hoogste artistieke niveau."

Muziekdirecteur van Film Fest Gent, Dirk Brossé: "Van Desplat vraag ik me steeds af waar hij de inspiratie vandaan blijft halen. Hij komt altijd verrassend uit de hoek. De muziek is altijd eerlijk. De bezettingen zijn variabel. Of hij nu kiest voor de grandeur van het volle orkest, of voor de intimiteit van de bijna kamermuziek, het is en blijft steeds Desplat."

Lifetime Achievement Award voor Gabriel Yared

Zoals steeds reikt de World Soundtrack Academy een Lifetime Achievement Award uit. In 2020 valt deze eer te beurt aan de gelauwerde componist Gabriel Yared. En zo is er een cirkel gerond: Yared was de allereerste centrale gast van de WSA, in 2001.

De internationaal gerenommeerde Libanees-Franse componist heeft zijn muzikale talent geleend aan grote regisseurs onder wie Jean-Luc Godard, Jean-Jacques Beinex, Robert Altman, Bruno Nuytten, Paul Schraeder, Jean-Jacques Annaud, Costa-Gavras, Michel Ocelot en Xavier Dolan. Maar hij is vooral gekend voor zijn samenwerkingen met Anthony Minghella, met wie hij naar de Oscars trok voor zowel 'The English Patient', 'The Talented Mr. Ripley' als 'Cold Mountain'. Voor zijn muziek voor 'The English Patient' pakte hij een Oscar, een Golden Globe en een Grammy Award. In 2004 won hij ook de World Soundtrack Award for Film Composer of the Year voor 'Cold Mountain' en 'Sylvia'.

Vandaag blijft Yared verrassen en legt hij zijn muzikale gewicht in de schaal voor 'The Life Ahead' van Edoardo Ponti, die de Italiaanse filmster Sophia Loren terug naar het grote doek brengt. Hij leverde ook de score af voor 'Broken Keys' van Jimmy Keyrouz, die het label 'Sélection Cannes 2020' draagt.

Gabriel Yared: "Ik ben heel blij en vereerd dat ik de Lifetime Achievement Award ontvang. Ik was al fan van de WSA van bij de oprichting, 20 jaar geleden. Doorheen de jaren zag ik dit netwerk van filmcomponisten evolueren en tot bloei komen. Met de Discovery Award vormen de WSA een springplank voor de carrières van heel wat jonge componisten. Dankzij de erkenning en de promotie die ze via de WSA krijgen, mogen velen zich vandaag tot het kruim van de filmcomponisten in Hollywood rekenen. Dat is een opmerkelijke prestatie die ik persoonlijk heel erg belangrijk vind.”

Dirk Brossé: "De muziek van Yared is origineel, uiterst verfijnd en inventief. Er is veel aandacht voor het detail. Zijn grote liefde voor Bach is bijna overal hoorbaar. Hij is de grootmeester van de kleine vorm. Zijn score voor de film 'Camille Claudel' is een van de beste scores ooit gecomponeerd. Zijn muziek overleeft als concertmuziek."

Discovery of the Year 2019 Michael Abels keert terug

Naar jaarlijkse gewoonte zal ook de winnaar van de Discovery Award van de vorige WSA-editie erbij zijn. Michael Abels werd in 2019 de ontdekking van het jaar dankzij zijn muziek voor Jordan Peeles horrorfilm 'Us'. Abels heeft intussen naam gemaakt als filmcomponist, maar is ook medeoprichter van de Composers Diversity Collective, een collectief dat ijvert voor een verhoogde visibiliteit voor componisten met een diverse achtergrond.

Michael Abels: "De World Soundtrack Awards zijn een consistente en enthousiaste supporter van opkomende filmcomponisten die hun plek zoeken in de filmmuziekindustrie. Ik was heel erg vereerd om Discovery of the Year 2019 te zijn, en ik kijk er enorm naar uit om in het najaar terug te keren Gent om mijn werk uitgevoerd te zien door Maestro Dirk Brossé en Brussels Philharmonic.”

Abels' winnende score 'Us' zal uitgevoerd worden voor de livestream editie van de WSAwards 2020.

Praktisch

Het livestream evenement is gratis te volgen via onze website (homepage).

Tags

WSA2020

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?