09 20 okt. '24

'Cold War' nu in de bioscoop

18 1915 gallery 3 1
Nieuws 31 okt. 2018
"We geven de Grand Prix voor de Beste Film aan een onberispelijk stukje cinema dat ons verrukte en ontroerde. Daarnaast willen we ook de verbazingwekkende uitvoering van de hoofdrolspeelster eren", aldus de internationale jury over 'Cold War', winnaar van de Grand Prix op Film Fest Gent 2018. De film is vanaf 31 oktober te zien in de Belgische cinemazalen.

De film begint in 1949. De dirigent-pianist Wiktor reist samen met de producer Irena door landelijk Polen, op zoek naar jong talent voor een traditioneel volksliederen- en dansgezelschap. Als Zula auditie komt doen, valt hij als een blok voor haar talent en schoonheid, ook al doet het gerucht de ronde dat ze net is vrijgelaten uit de gevangenis voor de moord op haar vader. Ondanks hun radicaal verschillende achtergrond en politieke overtuiging, is hun verliefdheid niet te stoppen. Maar wanneer het gezelschap ook hymnes van Stalin moet opvoeren, voelt Wiktor zich beknot. Tijdens een bezoek aan Oost-Berlijn beraamt hij een plan om met Zula naar het Westen te vluchten.

Wat volgt is een hartverscheurende en trefzeker geregisseerde liefdesballade, die het noodlottige koppel meermaals van Oost naar West en weer terug zal voeren, en een periode van zo'n twintig jaar overbrugt. Paweł Pawlikowski ('Ida') hanteert het strakke 4/3-beeldformaat en chef fotografie Łukasz Żal schildert met melancholische zwart-witcomposities die zo mooi zijn dat je ze zou willen inkaderen. 'Cold War' drijft ook op het ritme van een uitmuntende soundtrack, die authentieke Poolse folk afwisselt met jazz, klassiek en rock-'n-roll.

“Een terechte bekroning voor een uiterst geraffineerde film, die even veel het gemoed als de ogen streelt.” - Jeroen Struys (De Standaard)

“Pawlikowski heeft aan 84 minuten genoeg om je hopeloos verliefd te doen worden op zijn hoofdrolspeelster Joanna Kulig.” - Lieven Trio (De Morgen)

“Een jazzy, visueel vernuftig filmpje over onmogelijke liefde in onmogelijke, politiek gechargeerde tijden, dat amper 85 minuten nodig heeft om de gevoelstemperatuur aanzienlijk de hoogte in te jagen.” - Dave Mestdach (Knack Focus)

Bekijk hier de bioscopen waar 'Cold War' in België te zien is.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?