Close gaat naar de Golden Globes

Close still
Nieuws 14 dec 2022
Ondanks het mislopen van de Europese filmprijzen is het de jongste dagen toch niet allemaal kommer en kwel voor Lukas Dhont en zijn film Close. De New Yorkse Board of Review bekroonde Close als beste internationale film en de film werd genomineerd voor een Golden Globe in de categorie beste buitenlandse film.

De National Board of Review of Motion Pictures (NBR) is een van de oudste organisaties uit het filmberoep in de Verenigde Staten. In het begin van de vorige eeuw gaf de Board advies aan de burgemeester van New York in verband met het vertonen van films. Het werd een Board of Censorship maar van censuur is al lang geen sprake meer. Nu geeft de uit verschillende filmberoepslui bestaande NBR jaarlijks filmprijzen weg. Velen zien er, in de aanloop naar het prijzenseizoen, een richtingwijzer in naar de Oscars. Indien dit zo is, dan betekent dat goed nieuws voor Close. We geven nog mee dat Top Gun Maverick voor de Board of Review de beste film was van 2022. Steven Spielberg is met The Fabelmans de beste regisseur.

Opgetogen

Hoewel de Hollywood Foreign Press Association (HFPA) de organisatie achter de Golden Globes de jongste twee jaar in opspraak kwam is de ploeg rondom Close opgetogen met de nominatie in de categorie beste niet-Engelstalige film. Lukas Dhont versierde eerder al een nominatie met zijn vorige film Girl maar toen won Roma van Alfonso Cuaron. De HFPA bestaat uit in Hollywood werkende journalisten en telde amper een 90-tal leden. Desondanks slaagde de organisatie erin om jaarlijks een gala te organiseren en op de vooravond van de Oscars een flink stuk van Hollywood te mobiliseren. Daarbij speelde de organisatie duidelijk boven haar gewicht maar iedereen liet betijen. Tot sommigen de HFPA wat van dichterbij gingen bekijken en vaststelden dat het clubje wel erg blank kleurde en dat sommigen het deontologisch niet zo nauw namen. Met een boycot als gevolg.

Nacht

Er zijn nu wat kosmetische aanpassingen gebeurd en het ziet er naar uit dat er opnieuw een heuse tv-show komt op 11 januari 2023. Afwachten of iedereen opnieuw het spel zal meespelen. Close in ieder geval wel. De concurrentie komt uit India met RRR, uit Duitsland met All Quiet on the Western Front, uit Argentinië met Argentina 1985, en uit Zuid-Korea met Decision to Leave. Met acht nominaties is The Banshees of Inisherin van Martin McDonagh koploper in het geheel van de nominaties. De nemesis van Close, Triangle of Sadness, is genomineerd in de categorie beste komedie. Het kan dus, zoals bij de EFA, opnieuw de nacht worden van Ruben Östlund. Maar ook die van Close?

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

Awards