10 21 okt. '23

'Cleo' wint debuutprijs in Rome

45 cleo c lumiere
Nieuws 22 okt. 2019

Met ‘Cleo’ won Eva Cools de Alice My Movies Award voor het beste speelfilmdebuut in de competitie van Alice nella città, een onafhankelijke aan jongeren gewijde parallelsectie van het Filmfestival van Rome. De jury was unaniem en noemde de film “eerlijk, passioneel, essentieel en authentiek”. Aan de prijs is een Italiaanse distributiepremie verbonden. In Rome beleefde ‘Cleo’ zijn internationale première nadat hij als slotfilm van het Explore Zone parcours twee dagen eerder op Film Fest Gent in wereldpremière ging.

In ‘Cleo’ vertelt Eva Cools het verhaal van een tiener die bij een verkeersongeval haar ouders verliest. Zijzelf overleeft het. Samen met haar broertje wordt ze nadien door haar oma opgevangen. Maar ze rebelleert en zoekt uiteindelijk troost in haar pianospel en bij een mysterieuze Leos. Met haar scenario won Cools eerder de Visser-Neerlandia Prijs voor het beste scenario. Het verhaal is niet autobiografisch maar berust toch op persoonlijke ervaringen.

Eva Cools is opgetogen en dankbaar voor de internationale erkenning en zij hoopt dat het een mooi begin is voor het internationale festivalparcours. Van een jurylid kreeg ze te horen dat haar film meer weg had van een derde film dan van een eerste. In het juryverslag is er lof voor de vakkundige regie, de enscenering, het verhaal en de vertolking van het hoofdpersonage, elementen waarmee een intens en emotioneel drama wordt opgebouwd. Volgens de jury is ‘Cleo’ ook een film vol hoop en een bewijs dat met medeleven en kunst tegenslag kan overwonnen worden.

Zelf was Eva Cools getroffen door de warme ontvangst van de film in Rome. “De reacties waren even warm als in Gent met als enige verschil dat ze in Italië iets expressiever waren en mij meteen lieten weten hoe had de film hen had geraakt”, zegt ze. Vanwege een jongerenjury kreeg ze “pertinente vragen onder andere over de klank en de sounddesign van de film en over hoe ik het trauma op een filmische manier heb omgezet in beeld en geluid”. Maar het was wel de volwassenenjury die haar bekroonde.

‘Cleo’, waarin de titelrol wordt vertolkt door Anna Franziska Jäger, is ook geselecteerd voor de jeugdfilmcompetitie Just Film van het Tallinn Black Nights Film Festival. Dat is het belangrijkste filmfestival in de Baltische regio en heeft plaats van 15 nov. tot 1 dec.

Distributeur Lumière brengt ‘Cleo’ op 27 november 2019 in de Belgische bioscopen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.