10 21 okt. '23

Cinemaximiliaan op Film Fest Gent

18 k2049 gallery 2
Tips 02 okt. 2018

Vorig jaar schaarde Film Fest Gent zich in het kader van openingsfilm 'Insyriated' achter Cinemaximiliaan met een benefiet en de mogelijkheid voor het publiek om te doneren bij aankoop van een filmticket. Het resultaat van die inzameling verschijnt dit jaar op het programma van het festival: een selectie unieke kortfilms.

Cinemaxiliaan is een filmplatform door en voor nieuwkomers in België. Het project startte in een kamp in het Maximiliaanpark in Brussel, waar dagelijks films vertoond werden. Al snel groeide Cinemaximiliaan uit tot een uitgebreid netwerk van vrijwilligers. Hun missie is het verspreiden en in contact brengen van de verschillende culturen die in Brussel samenleven.

Film Fest Gent vertoont een reeks kortfilms die gemaakt werden in het Cinemaximiliaan project. (Inter)nationale regisseurs Hans Van Nuffel en Béla Tarr werkten ook mee aan deze films:

  • 'Cheers!' is een kortfilm van Angela Al-Souliman over de moeilijkheden van de communicatie tussen mensen uit verschillende culturen. De liefde tussen een Syrische vrouw en een Europese man is niet sterk genoeg om hun verschillen te overstijgen. Deze film werd gemaakt in een workshop van Cinemaximiliaan met Béla Tarr.
  • 'Gevlochten liefde' laat de moeilijkheden van een relatie laten zien wanneer deze is gebouwd op een pijn waarover nooit gepraat wordt. Béla Tarr was de mentor van regisseur Rand Abou Fakher voor dit project.
  • 'Letter from Brussels' is een liefdesbrief van regisseur Omar Al-Samarrai aan zijn kinderen in Irak, tijdens het bereiden van hun favoriete maaltijd. Deze film werd gemaakt in een workshop van Cinemaximiliaan met Béla Tarr.
  • 'Roepen in de stilte' is een kortfilm van Marof Hakimi en toont fragmenten uit het leven van een Afghaans gezin in Iran, en de ontberingen die ze ondergaan die hen uiteindelijk dwingen te vluchten naar Europa.
  • In wereldpremiere wordt 'Undocumented Love' vertoond: een kortfilm over Amal, een meisje dat samen met haar vrienden in een asielcentrum woont. Op een dag verlaat haar beste vriend Muna het centrum en wordt ze vervangen door een nieuw meisje: Hamda. Hans Van Nuffel was de mentor van regisseur Fatma Osman voor dit project.

Dit jaar zamelt Film Fest Gent, in het kader van openingsfilm ‘Girl’, geld in voor het Transgender Infopunt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.