10 21 okt. '23

Ciné-Concert: Ozu’s Gosses de Tokyo

P1auai6k12m3rnec15uedet2tn1
Nieuws 05 okt. 2016

De vertoning van Yasujirô Ozu’s ‘Gosses de Tokyo’ met live music gecomponeerd door Gwenaël Grisi wordt zonder veel twijfel een hoogtepunt van de 43ste editie van Film Fest Gent. Films vertonen met live music maakt deel uit van een jarenlange festivaltraditie en is, naast de WSAwards en het filmmuziekseminarie, een van de pijlers van FFG als filmmuziekfestival.

Omdat Japan dit jaar in the picture staat, ligt de keuze voor een Ozu film voor de hand. Hij is niet voor niets de grootmeester onder de grootmeesters van de Japanse film. Bovendien laat ‘Gosses de Tokyo’ - voor wie de originele titel wil ‘Umarete wam ita keredo’- een minder bekende kant van Ozu zien. Hij draaide wel degelijk films met wat humor in.

Films vertonen met live music maakt deel uit van een jarenlange festivaltraditie en is, naast de WSAwards en het filmmuziekseminarie, een van de pijlers van FFG als filmmuziekfestival.

‘Gosses de Tokyo’ kan je ook bekijken als een ‘coming of age’ film maar in 1932 bestond die term nog niet. Het scenario gaat over twee broers, Keiji en Ryoichi, die samen met hun vader in een nieuwe stad aankomen. Op school wordt hun komst niet op gejuich onthaald en vooral Keiji wordt gepest. Nota bene door de zoon van de nieuwe baas van hun vader. Voor Keiji en Ryochi is hun vader een soort halfgod en een voorbeeld qua gezag en sterkte. Vraag is of dat beeld aan een werkelijkheid beantwoordt…

De filmthematiek van ‘Gosses…’ is een voorbode van wat Ozu later met een moeilijk te evenaren meesterschap zal brengen: het leven van een familie in een Japan dat allerlei ontwikkelingen meemaakt. Hier tonen jongeren aan de volwassenen hoe de wereld reilt en zeilt en dus niet altijd klopt met wat men er zich van voorstelt.

De nieuwe score van Gwenaël Grisi is een creatie voor het Ars Musica Festival in Brussel.

Voorstelling: 17/10 in de Miryzaal in het Conservatorium om 20u.

Tickets vind je hier.

Tags

FFG 2016

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.