10 21 okt. '23

Christopher Plummer ontvangt Joseph Plateau Award op het 42e Film Fest Gent

P1a0hoklusepknmc14da1gt81lpv3
01 okt. 2015

Acteerveteraan Christopher Plummer zal op het 42e Film Fest Gent de Joseph Plateau Honorary Award in ontvangst nemen. Met deze prijs wil het festival gasten eren die een speciale bijdrage leverden aan de kunst van het filmmaken. “Als er één acteur de Joseph Plateau-prijs verdient dan is het wel deze immens veelzijdige Canadese rasacteur", aldus artistiek directeur Patrick Duynslaegher. Op het festival is Plummer te zien in 'Remember', een film van Atom Egoyan.

Patrick Duynslagher:

“Wij zijn bijzonder trots en verheugd om op het Film Fest Gent Christopher Plummer te mogen verwelkomen,” zegt artistiek directeur Patrick Duynslaegher. “Als er één acteur de Joseph Plateau-prijs verdient dan is het wel deze immens veelzijdige Canadese rasacteur die tot vervelens toe eeuwig geassocieerd wordt met zijn rol in de Uber-musical ‘The Sound of Music’. Plummer is immers zo veel meer. Wie zijn overweldigende filmografie op IMDb overloopt begint lichtjes te duizelen bij zijn maar liefst 204 credits. Live tv, televisieseries, tv-films, speelfilms, toneel op Broadway en in de Londense West End, stemmen in animatiefilms en videogames. Is er iets wat deze man niet gedaan heeft?
Als we het alleen bij de Bard houden, incarneerde Plummer zowat alle glansrollen uit het repertoire: Hamlet, Iago, Lear, Macbeth, Prospero en Caesar. Aanvankelijk keek hij als grootste Shakespeare acteur uit Noord-Amerika zelfs een beetje neer op zijn vakbroeders die gretig aan een Hollywoodcarrière timmerden. Maar hoe ouder hij werd, hoe meer hij excelleerde in sterke en zelfs onvergetelijke karakterrollen, waarvan een van de meest recente, in ‘Beginners’ uit 2010, dan eindelijk met een Oscar werd beloond. Plummer is overigens één van de negen acteurs die de hoogste onderscheiding mocht ontvangen uit de wereld van de film (Oscar), de televisie (Emmy) en het theater (Tony).
Hoewel gezegend met een karakterkop die je herkent uit de duizend, is hij ook een ware kameleon die met gemak in de huid kruipt van de meest diverse historische en mythische personages. Zo speelde hij Cyrano, Tolstoj, Aristoteles, Kipling, de fotograaf Alfred Stieglitz, Vladimir Nabokov, Roosevelt, Herodes, de acteur John Barrymore, aartshertog Ferdinand, Don Juan, Oedipus, veldmaarschalk Rommel en Wilhelm II (in zijn leest recente film, ‘The Kaiser’s Last Kiss’ die nu in België wordt gedraaid). Hij werkte met de grootste namen uit de theaterwereld (van Elia Kazan tot Harold Pinter) en heeft in ruim een halve eeuw een indrukwekkende filmografie bij elkaar gesprokkeld waarin een behoorlijk aantal van de markantste filmmakers van de laatste zes decennia defileren: Nicholas Ray (Wind Across the Everglades), Robert Mulligan (‘Inside Daisy Glover’), Robert Wise (‘The Sound of Music’), John Huston (‘The Man Who Would Be King’), Spike Lee (‘Malcolm X’), Oliver Stone (‘Alexander’), John Boorman (‘Where the Heart is’), Terrence Malick (‘The New World’), Terry Gilliam (‘The Imaginarium of Doctor Parnassus’), David Fincher (‘The Girl with the Dragon Tattoo’). En wie kan zeggen dat hij in sleutelfilms speelde van de twee grote Manns uit de filmgeschiedenis: ‘The Fall of the Roman Empire’ (1964) van Anthony Mann en ‘The Insider’ (1999) van Michael Mann? Plummer wordt ook de beste Sherlock Holmes genoemd (eat your heart out, Benedict Cumberbatch), speelde in een ‘Star Trek’-film én in een ‘Pink Panther’-film. En op dit festival kunnen we alweer genieten van een nieuwe topprestatie van Christopher Plummer. In ‘Remember’, de nieuwste film van zijn landgenoot Atom Egoyan speelt hij een door dementie geplaagde Nazi-jager. Hij doet dit met een precisie en een finesse die overduidelijk maakt dat hij er nog altijd zin in heeft en nog lang niet van plan is om zijn passie los te laten.”

Voorstellingen 'Remember' op 42e FFGent
14/10 om 19:45 in Kinepolis 5
19/10 om 22:30 in Studio Skoop 1
21/10 om 14:30 in Kinepolis 9
Bestel je tickets hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.