10 21 okt. '23

Christmas all the way… op TV

P1b4jlrqno13ah1puhhcg152oqu61
Nieuws 22 dec. 2016

Geen eet-plannen met familie? Ga je de deur dit weekend niet uit? We fileren het aanbod aan Kerstfilms op TV speciaal voor de thuisblijvers.

Fans van kerstfilms beginnen op 24 december om half één op BBC One hun filmmarathon met ‘A Christmas Carol’ van Robert Zemeckis. De knappe nieuwe versie van het beroemde verhaal van Charles Dickens is een aperitief die kan tellen en legt tevens een stevige bodem voor de licht verteerbare ‘Love at the Christmas Table’ (Vitaya, 14:05 uur) over twee peuters die altijd samen Kerstdag vierden en daar als volwassenen op terug blikken. Laat die tafel daarna maar voor wat hij is en trek naar Conway waar Andy Garcia in ‘Christmas in Conway’ (Vitaya, 20:30 uur) zijn zieke vrouw Suzy een ritje op een reuzenrad wil aanbieden kwestie van haar ‘A Royal Christmas’ te bezorgen. Wellicht droomt hij ervan om voor haar een prins te zijn.

Net zoals dat het geval is in ‘A Royal Christmas’ (VIJF, 20:30 uur) waar een jonge vrouw weliswaar ontdekt dat haar verloofde een prins is maar ook dat zij de liefde van haar schoonmoeder (Jane Seymour) moet verdienen. Laat daarna de kerstmutsen maar vliegen in ‘Hats off To Christmas’! (VIJF, 22:20 uur) En wie daar te lang op vrolijkheid moet wachten, schakelt gewoon over naar ‘The Christmas Parade’ (Vitaya, 22:25 uur). Die parade komt er evenwel slechts na veel gemeenschapsdienst van een onvriendelijke talkshowhost. Kan misschien het debat over dat soort dienst aanwakkeren? Wie dat te zware kost vindt, beproeft zijn geluk beter bij ‘Christmas with the Kranks’ (VTM, 23:00 uur) waar Tim Allen en Jamie Lee Curtis er alles aan doen om aan het kerstgebeuren te ontsnappen maar door hun dochter gedwongen worden om aan hun kerstverplichtingen te voldoen. Na afloop is het vast tijd voor een power napje want om twee uur, we zijn dan al 25 december, volgt op BBC One al ‘Surviving Christmas’. Hulp komt daarbij van Ben Affleck, Christina Applegate en de betreurde James Gandolfini.

Omdat ze bij VIJF van oordeel zijn dat herhaling aangenaam is, komt men op zondagmorgen (8:50 uur) nogmaals op de proppen met ‘A Royal Christmas’.


Omdat ze bij VIJF van oordeel zijn dat herhaling aangenaam is, komt men op zondagmorgen (8:50 uur) nogmaals op de proppen met ‘A Royal Christmas’. Kort na de middag (13:30 uur) is het op Vitaya tijd voor een ‘Christmas Pageant’ waarin een ontslagen Broadway regisseuse in een kleine stad een kerstschouwspel in mekaar steekt en daarbij de liefde ontdekt. Wedden dat zelfs de hardste die hard ‘Christmas’-fan daarna genoeg heeft van romantiek en mierzoete muzak? Toch kan je de Christmasfilmmarathon in schoonheid eindigen: Kijk eens op één (14:35 uur) naar ‘Arthur Christmas’ een geïnspireerde en intelligente animatiefilm over de zoon van de Kerstman.

And now for something serious…
Avontuurlijk kan je de tv-programmatie tijdens het kerstweekend moeilijk noemen. Tenzij je die letterlijk neemt. Aan degelijke avonturenfilms ontbreekt het niet. Op een drafje dan maar: Q2 pakt op 24 december stevig uit door om 18:20 uur ‘Jurassic Park’ als intro te gebruiken voor ‘True Lies’ (20:40 uur). Voor wie dat laatste te fel vindt, schakelt voor wat afwisseling over naar ‘Home Alone’ (VTM, 21:00 uur) met zijn verantwoord sentiment of naar de onverwoestbare ‘Life of Brian’ (Acht, 20:40 uur). Een vroege Pasen begint immers bij Kerstmis. ‘Walk the Line’ (Ned. 3, 00:30 uur), de uitstekende bio-film over countrylegende Johnny Cash is een stevige aanrader voor wie de kerstnacht filmisch verantwoord wil inzetten. ‘Gone with the Wind’ (Canvas, 14:20 uur) en ‘The Sound of Music’ (VTM, 20:30 uur) horen stilaan tot het kerstdagdecor en Q2 kiest om 20:30 uur met ‘Die Hard’ opnieuw voor stevige actie op kerstdagavond. Maar filmspeurders hebben dan zonder twijfel al de instant Disney klassieker ‘Frozen’ (BBC One, 16:10 uur) achter de rug en kiezen als filmische uitloop ‘Quartet’ van Robert Altman (Canvas, 21:10 uur).

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.