09 20 okt. '24

Christina Vandekerckhove draait eerste speelfilm 'Milano'

20201017 FFG2020 Jeroen Willems 063
Nieuws 04 jul. 2023
Begin deze week begon Christina Vandekerckhove met de opnames van Milano, haar eerste speelfilm. Vandekerckhove begon als documentarist en na het succesvolle Rabot stapte ze geleidelijk aan over naar fictie. Matteo Simoni speelt de hoofdrol in Milano, het camerawerk is in handen van Frederic Van Zandycke en Stijn Ylode De Gezelle verzorgt de soundtrack.

Christina Vandekerckhove schreef ook het scenario waarin Alain zijn zoon Milano alleen opvoedt. Milano is een jongen van elf. Hij wordt opgevoed door zijn vader die zelf opgroeide in een instelling. Ze wonen in een sociale woonwijk en trachten met vallen en opstaan er het beste van te maken. Milano kan soms terecht bij een rijke vrouw uit een naburige villawijk maar alles wordt anders als zijn moeder plots terugkomt van weggeweest.

Rabot 2

Verband

Na haar ontroerend mooi KASK-afstudeerproject Home Video bracht Christina Vandekerckhove onder meer een unieke registratie van een concert van Sioen en volgde ze Daan doorheen mysterieuze Spaanse landschappen. Alles culmineerde in de prachtige documentaire Rabot waarin ze beklijvende verhalen sprokkelde van de laatste bewoners van een van de drie Gentse Rabottorens.

In een persmededeling legt Christina Vandekerckhove een verband tussen Rabot en Milano. “Tijdens het maken van Rabot, voelde ik dat ik ook fictie wou maken. Na jaren werk als documentairemaker en het brengen van televisiereportages ving ik verhalen op die ik normaal nooit zou horen. Al deze ervaringen, details, gedragingen en interacties legden de basis voor mijn film Milano. Ze maakten een diepe indruk op mij en vertoeven al lang in mijn gedachten. Sommige mensen die ik toen ontmoette, bleven in mijn hoofd dwalen en dat zijn de hoofdpersonages geworden van Milano. Zij waren de aanzet, de rest is verbeelding”, zegt Christina Vandekerckhove.

Mia 2

Stappen

Tussen Rabot en Milano zette Vandekerckhove haar eerste stappen in de wereld van de fictie met Mia. In deze kortfilm volgt ze Mia die als thuisverpleegster dagelijks met de beslommeringen van zieken en andere personages wordt geconfronteerd. Daarna volgde nog Stella, een bijdrage in de op Eén vertoonde serie Lockdown. Daarin krijgt een gevangene die de verjaardag van zijn dochter Stella vergat, bezoek van Pietje de Dood. Volgens Vandekerckhove gaat het om een “surreële vingeroefening”.

Inwerken

Door corona werd de productie van Milano een paar keer uitgesteld en Vandekerckhove maakte van de gelegenheid gebruik om zich in te werken in de gevoelige wereld van de doven en zelf gebarentaal te leren. Nieuwkomer Basil Wheatley, die net als zijn personage met gebarentaal communiceert, neemt de rol van Milano voor zijn rekening. Matteo Simoni, actief in theater, film en televisie, won eerder dit jaar een Ensor voor zijn vertolking van Dennis Black Magic in Zillion van Robin Pront. In het najaar zien we hem terug in WIL van Tim Mielants naar de roman van Jeroen Olyslaeghers.

De opnames van Milano duren nog tot in augustus 2023 en de film is een productie van Lunanime, in coproductie met Bastide Films, Dragons Films en vrt. Hij wordt in het najaar van 2024 in de bioscopen verwacht.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?