09 20 okt. '24

Cannes selecteert kortfilm ‘Stephanie’ van Leonardo Van Dijl

Stephanie
Nieuws 24 jun. 2020
Zijn met een VAF-Wildcard gedraaide kortfilm ‘Stephanie’ bezorgt regisseur Leonardo Van Dijl een selectie voor de korfilmcompetitie op het Filmfestival van Cannes.

‘Stephanie’ gaat over een elfjarige gymnaste die haar eerste titel wint op een groot internationaal tornooi. Samen met haar coach Patricia wordt ze achteraf overladen met felicitaties. Maar hoe meer ze geprezen wordt, hoe zwaarder de medaille begint te wegen.

Sluitstuk

De geselecteerde kortfilm is het sluitstuk van een trilogie van drie korte fictiefilms die allemaal gaan over onderlinge verhoudingen in de sportwereld. Het begon met ‘Get Ripped’ in 2013. ‘Umpire’ was het tweede deel en ging over de jonge tennisster Axelle die door haar coach werd misbruikt. Als hij langer vastgehouden wordt dan verwacht voelt Axelle zich beschaamd en schuldig. Met ‘Umpire’ studeerde Van Dijl af aan LUCA school of Arts en nam hij in 2015 deel aan de studentenkortfilmcompetitie op Film Fest Gent. De kortfilm leverde hem een VAF-Wildcard op en met het toegekende bedrag draaide hij, onder begeleiding van Fien Troch en in een productie van De Wereldvrede, ‘Stephanie’.

Inspireren

Aan het VAF vertelde Leonardo Van Dijl dat “hij lang heeft gewerkt aan zijn jongste kortfilm en daarbij wel eens aan Cannes heeft gedacht. Selectie is echter niet iets waarvan je luidop durft te dromen. Het is fantastisch dat de kleine wereld van Stephanie de programmatoren wist te bekoren. Ik ben de fantastische cast en crew enorm dankbaar dat ze ‘Stephanie’ mee een stem hebben gegeven en hoop dat het nu andere mensen kan inspireren”.

De hoofdrollen in ‘Stephanie’ worden vertolkt door Charlotte Verwimp (Stephanie) en Sofie Decleir (coach). Daniel Bouquet stond achter de camera en Ludo Troch deed de montage. Op dit moment werkt Leonardo Van Dijl aan zijn speelfilmdebuut.

Later

Het festival van Cannes zal later bekend maken wanneer en hoe de films van de kortfilmcompetitie zullen worden vertoond en wie de juryleden zullen zijn die de Gouden Palm zullen toekennen.

Zoals bekend kon het Filmfestival van Cannes dit jaar door de coronatoestanden niet in zijn fysieke vorm doorgaan maar de films die in de officiële selectie zouden vertoond worden, kregen een officieel Cannes 2020 label. De immense filmmarkt daarentegen schakelde over op digitaal, is nu bezig en duurt nog tot 26 juni. Het mooie weer zorgt toch voor een beetje Cannes-gevoel, verklappen insiders vanachter hun computer- en andere schermen.

Regisseursduo Roosens gaat van Cannes naar Parijs

Met hun korte fictiefilm ‘White Goldfish’ hebben Jan & Raf Roosens hun tweede Cannesselectie op zak. Nadat hun ‘Copain’ eerder in de kortfilmcompetitie zat, werd ‘White Goldfish’ geselecteerd voor de Semaine de la critique, de oudste nevensectie van het festival.

‘White Goldfish’ gaat over Stella, een tienjarig meisje dat haar moeder betrapt met de mysterieuze Patty. Voor Stella wordt het een confrontatie met de complexiteit van volwassen relaties. De kortfilm werd gemaakt als studie voor het speelfilmdebuut ‘2Seasons’ waar het regisseursduo momenteel aan werkt.

Jan & Raf Roosens schreven, regisseerden en produceerden ‘White Goldfish’ waarin de belangrijkste rollen worden vertolkt dor Circé Lethem, Gloria Catteeuw, Cato Catteeuw, Femke Debeule, Pieter Piron en Jasper Coremans. De film werd gerealiseerd in het kader van een samenwerking met de muziekgroep Driftwood. Tegelijk met de opnames voor de film werd een muziekclip gedraaid voor ‘Avalon’, de debuutplaat van Driftwood.

Omdat er dit jaar geen Semaine de la critique kon doorgaan, zal de kortfilm in het najaar in Parijs worden vertoond. De regisseurs mogen ook deelnemen aan het Next Step-programma waar ze de kans krijgen om hun speelfilmproject verder te ontwikkelen. Tijdens een vijfdaagse werkshop kunnen ze advies krijgen van internationale experts en onder begeleiding werken aan het scenario en de ontwikkelingsstrategie. Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan de muziekscore.

Raf Butstraen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?