09 20 okt. '24

Buurman Abdi, Cherries en Finns Hiel triomferen op kortfilmweekend Film Fest Gent 2022

International Shorts
Nieuws 16 okt. 2022
Op 16 oktober, tijdens de Short Film Award Ceremony aan het einde van het kortfilmweekend op de 49ste editie van Film Fest Gent, heeft de International Short Film Jury de prijzen uitgedeeld. Het Nederlandse Buurman Abdi van Douwe Dijkstra werd bekroond met de Award for Best International Short. In de Competition for Belgian Student Shorts kaapte Finns Hiel van Cato Kusters de hoofdprijs weg. Het publiek koos Merci pour votre patience! van Simon van der Zande als winnaar van de THE PACK Audience Award for Best Belgian Student Short.

Op zondagavond 16 oktober zijn aan het slot van het jaarlijkse kortfilmweekend op Film Fest Gent de kortfilmprijzen uitgereikt tijdens een Short Film Award Ceremony in het Film Fest Café. De International Short Film Jury - bestaande uit Bendt Eyckermans, Diana Cam Van Nguyen en Elena Lazic - zag de voorbije dagen drie selecties internationale kortfilms en een selectie van Belgische studentenkortfilms.

International shorts© Johannes De Bruycker
International Short Film Jury: Diana Cam Van Nguyen, Bendt Eyckermans, Elena Lazic

In de International Short Film Competition, met films uit 13 verschillende landen, kwam heel wat aanstormend regietalent bovendrijven. De jury koos uiteindelijk voor Buurman Abdi van Douwe Dijkstra als grote winnaar. In de opvallend speelse film vertelt de in Somalië geboren Abdi zijn pijnlijke levensverhaal - getekend door oorlog en criminaliteit - met de hulp van zijn buurman, filmmaker Douwe Dijkstra. Door middel van speelse reconstructies in een special effects-studio proberen ze Abdi's gewelddadige verleden te begrijpen. Douwe Dijkstra en Abdiwahab Ali namen de Award for Best International Short ter waarde van € 5.000 in ontvangst.


De jury was onder de indruk van de kwaliteit van de selectie en prees zich gelukkig en vereerd om de films op het grote scherm in Gent te zien. Over de winnende film zei de jury: "We hebben beslist om de award te geven aan een kortfilm die ons imponeerde met zijn unieke vorm waarvan we onmiddellijk realiseerden dat het veel meer dan een gimmick was. De film is zowel erg los als erg intentioneel, zowel heel vrij als heel gedetailleerd, en demonstreert een genereuze en nieuwsgierige relatie tot cinema en tot de wereld. Buurman Abdi vindt een weg voorbij de binaire tegenstellingen tussen feit en fictie, komedie en drama, verleden en heden, jezelf en de ander."

In dezelfde competitie besliste de jury om een Special Mention uit te delen aan het Litouwse Cherries van Vytautas Katkus, een 16-mm film waarin de regisseur samen met zijn vader kersen plukt in de tuin. De jury motiveerde: "We wilden een Special Mention uitdelen aan een prachtige film van een filmmaker met een unieke en een zelfverzekerde stem die iets te zeggen heeft. We kijken ernaar uit om meer te zien van deze veelbelovende artiest."

Zoals elk jaar was er heel veel animo voor de Competition for Belgian Student Shorts, een competitie waarin grote talenten als Anthony Nti, Kato De Boeck, Adil El Arbi & Bilall Fallah en ook Lukas Dhont op de erelijst staan. Alle studenten uit de erkende Vlaamse, Waalse en Brusselse filmscholen konden deelnemen aan deze kortfilmcompetitie. De jury kroonde Finns Hiel van Cato Kusters tot winnaar van de Award for Best Belgian Student Short ter waarde van € 5.000 met dank aan Amplo. Finns Hiel is het coming-of-ageverhaal van Arthur en Finn, twee vijftienjarige jongens die elkaar ontmoeten wanneer Arthur bokslessen gaat volgen in de club waar Finns vader trainer is.

De jury over Finns Hiel: de film onthult een filmmaker met een zeldzame sensibiliteit voor de nuances van menselijke relaties, voorbij clichés en conventionele sociale codes. Finns Hiel slaagde erin ons te verrassen, niet met grote gebaren, maar met subtiliteiten en details, kleine nuances in het gedrag van de personages en in de performances van de acteurs, en met een warme, geduldige, gefocuste visuele taal dat ons simpelweg inpakte."

In de studentenkortfilmcompetitie waren er twee Special Mentions: Eentje voor La chute van Sebastian Schaevers, een mysterieuze blik op een stadje in de Zwitserse Alpen. "Een film met een opvallende beeldtaal, van een filmmaker die duidelijk niet bang is om vat te krijgen op de omgeving en die op een nieuwe manier te tonen", aldus de jury. De andere Special Mention was weggelegd voor Merci pour votre patience! van Simon van der Zande, "omdat de film een verraderlijk simpele manier vindt om een moeilijk, zelfs oncomfortabel onderwerp aan te kaarten zonder te vervallen in didactiek en zonder onze complexe, veelgelaagde realiteit te verlaten".

Ook het publiek kon stemmen voor zijn favoriet in de Competition for Belgian Student Shorts en koos Simon van der Zandes Merci pour votre patience! als winnaar van de THE PACK Audience Award for Best Belgian Student Short goed voor een postproductiebudget van € 6.500.

Palmares

Award for Best International Short
Buurman Abdi
(Douwe Dijkstra)

Special Mention
Cherries
(Vytautas Katkus)

Award for Best Belgian Student Short
Finns Hiel
(Cato Kusters)

Special Mentions
Merci pour votre patience!
(Simon van der Zande)
La chute
(Sebastian Schaevers)

THE PACK Audience Award for Best Belgian Student Short
Merci pour votre patience! (Simon van der Zande)

Tags

Shorts

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?