10 21 okt. '23

Buda en Sphinx gaan voor Spaans

Maxresdefault1
Nieuws 16 apr. 2019

Voor de zesde keer op rij bundelen Sphinx in Gent en kunstencentrum BUDA in Kortrijk hun krachten om in het kader van cineMÁS een staalkaart te brengen van de nieuwe trends in de Spaanse reguliere cinema. Van 24 tot 30 april programmeren ze elf onafhankelijke artistieke en experimentele films uit Spanje en Latijns-Amerika. Het bloedstollende courtroom drama ‘Acusada’ van Gonzalo Tobal is de openingsfilm in Gent terwijl cineMÁS in Kortrijk start met ‘I Dream in Another Language’ van Ernesto Contreras.

In ‘Acusada’ wordt Dolores ervan verdacht haar beste vriendin te hebben vermoord. Na twee jaar moet Dolores voor de rechter verschijnen maar de bewijslast is mager. Het proces kan nog alle kanten uit. Op de uitslag is het wachten tot op het laatste moment. In de Kortrijkse openingsfilm reist een universitair onderzoeker naar een jungle dorpje om de Zikril taal van de ondergang te redden. Amper twee mensen spreken die taal nog en Isauro en Evaristo hebben al vijftig jaar geen woord met elkaar gewisseld. De onderzoeker probeert te achterhalen wat beide mannen uit elkaar dreef en probeert ze met mekaar te verzoenen. Regisseur Contreras levert een poëtische film af vol mysterie en met een vleugje magie.

Confronterende video

Volgens de programmabrochure is het Spaanse vasteland goed vertegenwoordigd met drie boeiende en zeer diverse Goya-winnaars, zeg maar de Spaanse Oscars. ‘El Reino’ gaat over een politicus die zeer bedreven is in het witwassen van geld en het frauderen met vastgoed. Een gelekte video brengt hem in verlegenheid en veroorzaakt een nationaal schandaal. Deze confronterende video is van een onthutsende actualiteit want er is een hevig debat gaande over de rol van corrupte politici in de Spaanse politiek.

Muziek- en mysterieliefhebbers komen aan hun trekken bij ‘Quién te cantará’ waarin een zangeres Lila na een ongeval aan een comeback tournee moet beginnen maar helemaal niet meer weet wie ze is. Een zekere Blanca stelt voor haar te vervangen door Violeta, een superfan van Lila. Violeta moet Lila helpen om zichzelf opnieuw te ontdekken. Wie op Film Fest Gent ‘Carmen y Lola’ heeft gemist, krijgt een nieuwe kans om dit mooi verhaal te zien over twee vrouwen die ondanks sociale druk van de patriarchale omgeving een eigen toekomst dromen. Met ‘El verdugo’ (De beul) levert Spanje ook de klassieker in het cinéMás programma. Deze grappige, visueel mooie film van Luis García Berlanga zette Pedro Almodóvar aan om zelf films te draaien.

Verrassend

Naast de Gentse openingsfilm levert Argentinië met ‘El amor menos pensado’ (Een onverwachte liefde) nog de slotfilm in beide steden. Hij gaat over de identiteitscrisis van het koppel Marcos en Ana die tot een scheiding leidt. Wat er daarna gebeurt mondt uit in een romantische komedie voor de culturele fijnproevers. Mexico krijgt de eer om de meest verrassende films van het evenement te leveren. Naast het magisch-linguïstische ‘I Dream in Another Language’ is er nog de psychologische thriller ‘Tiempo compartido’ waarin een roze flamingo voor surrealistische humor zorgt. Chili en Guatemala maken met respectievelijk ‘Los versos del olvido’ en ‘Tremblores’ het Latijns-Amerikaanse luik compleet.

Programma en reserveren:

Sphinx Cinema

Buda Kortrijk

Win tickets voor 'I Dream in Another Language' tijdens cineMÁS.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.