10 21 okt. '23

Brussel zet Marco Bellocchio in de kijker

P1b2qf8a3rqfuql01426ecejit1
Nieuws 30 nov. 2016

Na Film Fest Gent, waar zijn twee meest recente films, ‘Sangue del mio sangue’ en ‘Fai bei sogni’ werden vertoond, zetten in december zowel het Brusselse Festival du film Méditerranéen als Cinematek de befaamde Italiaanse cineast Marco Bellocchio in de kijker.

Bellocchio's rijk gevarieerd, vijftig jaar omspannend oeuvre is helemaal verweven met de geschiedenis van Italië. Met zijn uit 1965 daterende ‘I pugni in tasca’ waarin een jonge man nogal drastisch afrekent met zijn dysfunctionele familie, zette hij zich nadrukkelijk af tegen het neorealisme. Met een eigen stijl plaatste hij zichzelf direct en definitief op de Italiaanse filmkaart. Zijn debuutfilm, die in een gerestaureerde versie op 5 december om 19:00 uur in Cinematek wordt vertoond, wordt als profetisch beschouwd omdat hij de jeugdrevolte van 1968 aankondigde.

In de loop van zijn carrière ontpopte Bellocchio zich tot een provocateur die zowel de Italiaanse maatschappij als de toeschouwer uitdaagde. Hij stelt alles in vraag, zowel de godsdienst als maatschappelijke regels en opvattingen. Hij woelt in psychoanalytische thema’s en stelt relaties op scherp. Hoewel hij zich kan meten met collega’s als Bernardo Bertolucci en Pier Paolo Pasolini geniet hij niet dezelfde internationale bekendheid. Daar wordt in Brussel iets aan gedaan en op dinsdag 6 december is er om 18:30 uur in Flagey zelfs een masterclass met Marco Bellocchio. Een niet te missen ontmoeting met een bijzondere cineast.

In de loop van zijn carrière ontpopte Bellocchio zich tot een provocateur die zowel de Italiaanse maatschappij als de toeschouwer uitdaagde.

Daarna is er in dezelfde studio 5 van Flagey om 19:30 uur de avant-première van ‘Sangue del mio sangue’ (‘Blood of my Blood’). De film speelt zich af in Bobbio, de Noord-Italiaanse stad van Bellocchio’s jeugd. Het dubbelverhaal speelt zich af in een klooster. In het eerste, in de 17e eeuw gesitueerde verhaal, wordt onderzocht of een kloosterzuster al dan niet een priester heeft verleid. In het tweede hedendaagse verhaal dient datzelfde klooster als een schuilplaats voor de mysterieuze graaf Basta die ook een vampier is. Een rijke Rus wil het klooster evenwel kopen. Deze barokke, geregeld van toon veranderende, grimmig komische film kreeg in 2015 de prijs van de filmcritici op het Filmfestival van Venetië.

Fai bei sogni’ (Sweet Dreams’) wordt op 4 december om 19:00 uur in Bozar in avant-première vertoond. De meest recente film van Bellocchio opende eerder dit jaar de Quinzaine des réalisateurs op het festival van Cannes. De onbekommerde jeugd van de negenjarige Massimo wordt gruwelijk verstoord door de raadselachtige dood van zijn moeder. Iedereen heeft het over een plotse hartaanval maar daar neemt Massimo geen vrede mee. Zelfs tijdens zijn journalistieke carrière draagt hij de gevolgen van het trauma uit zijn kindertijd. Tot hij een sympathieke jonge dokter ontmoet en zij hem wellicht kan genezen. Met zijn film brengt Bellocchio een ode aan de Italiaanse “mamma” maar hij heeft tegelijk oog voor het verwarrende tijdsgewricht waarin we nu leven. Met alle drama’s, frustraties en filosofische verwarring van dien.

Programma:
4 december: 'Fai bei sogni' 19:00 uur Bozar
5 december: 'I pugni in tasca' 19:00 uur Cinematek
6 december: Masterclass Bellocchio 18:30 uur Flagey Studio 5
'Sangue del mio sangue' 19:30 uur Flagey Studio 5

Bioscooprelease :
'I pugni in tasca en Sangue del mio sangue' op 7 december
'Fai bei sogni' op 14 december

Voor de uitgebreide Bellocchio retrospectieve: www.cinematek.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.