11 22 okt. '22

Bret Easton Ellis hoofd van jury op 41e Film Fest Gent

P18si2ckfki1hhh31gcm16f31nlg1
11 jul. 2014

Amerikaanse auteur en scenarist Bret Easton Ellis zal tijdens het 41e Film Fest Gent (14 tot 25 oktober) de internationale jury voorzitten.

Bret Easton Ellis veroverde in 1985 op 21-jarige leeftijd de wereld metzijn debuutroman Less Than Zero. Daarna bevestigde hij voortdurend zijn status als cultfenomeen met The Rules of Attraction, het omstreden en bejubelde American Psycho en The Informers. De boeken zijn nadien ook telkens weer verfilmd geweest.

Sinds zijn laatste succesvolle roman Imperial Bedrooms (een onofficieel vervolg van Less Than Zero) legt hij zich meer toe op scenario’s. Hij schreef en coproduceerde recent de langspeelfilm The Canyons van Paul Schrader met Lindsey Lohan in de hoofdrol. De film werd vertoond op de vorige editie van Film Fest Gent in het kader van het thema American Independent Cinema.

Patrick Duynslaegher artistiek directeur van Film Fest Gent over de keuze van Ellis als juryvoorzitter: “Bret Easton Ellis is niet alleen een van de belangrijkste en invloedrijkste hedendaagse Amerikaanse schrijvers, hij is ook een echte filmfanaat die kennelijk bijna dagelijks films verslindt, open staat voor alle soorten cinema, van Europese arthouse tot Hollywood blockbusters en die ook nog eens over alles wat hij ziet een onderbouwde opinie heeft en het niet schroomt om tegendraadse en provocerende standpunten in te nemen. Wat hem een ideale voorzitter van een festivaljury maakt.”

De officiële competitie is een belangrijk onderdeel van het festival. Een internationale jury reikt twee prijzen uit: De Grote Prijs voor Beste Film en de Georges Delerue Award voor de Beste Soundtrack. In het verleden zetelden internationale gasten zoals Jeanne Moreau, Mike Figgis, Christoper Lee, Michael Haneke en Jessica Woodworth in de jury van het filmfestival. Tijdens vorige edities vielen de films The Selfish Giant, Tabu, Elena en Die Fremde in de prijzen.

Film Fest Gent belooft opnieuw het filmevenement van het jaar te zijn, met tal van internationale gasten en premières, filmmuziekconcerten en de 14e editie van de World Soundtrack Awards. Meer nieuws daarover alsook de namen van de andere juryleden worden later bekend gemaakt.

Foto © Michael Crook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.