10 21 okt. '23

Black & White

9 2
Tips 26 sep. 2018
Het is al enkele decennia geleden sinds televisie de overgang maakte van zwart-wit naar kleur. De oorspronkelijke zwart-witvorm is echter nooit helemaal verdwenen. Ook op Film Fest Gent blijft de zwart-wit film een vaste waarde.

De Poolse regisseur Pawlikowski keert na 4 jaar terug naar de Oscars. Met ‘Ida’ won hij in 2014 de Academy Award voor Beste Buitenlandse Film. Dit jaar probeert hij dat opnieuw met ‘Cold War’, een oorlogsdrama dat zich afspeelt tijdens - je hebt het waarschijnlijk al geraden, de Koude Oorlog. Pawlikowski combineert de spanningen tussen oost en west met muziek in deze film, die gekozen is voor de officiële competitie van Film Fest Gent.

Zoals ‘Cold War’ dingt ook deze zwart-wit film mee naar de Grand Prix op Film Fest Gent. Emily Atef koos voor een verfilming van het laatste interview met Europese steractrice Romy Schneider, een jaar voor haar dood. De film toont de spanningen tussen Schneider en de journalisten, tussen haar en haar vriendin, maar vooral de innerlijke strijd die ze met zichzelf voert.

'1985' surft niet mee op de nostalgia wave die momenteel film en vooral tv overspoelt, maar is brandend actueel: verdoken homoseksualiteit in een conservatieve samenleving. Daarbovenop integreert regisseur Tan de AIDS-problematiek in dit op zijn eigen kortfilm geïnspireerde drama.

  • Leto – Kirill Serebrennikov

Drie twintigers die Rusland opnieuw zullen doen rocken. Met die slogan is de toon gezet voor ‘Leto’, een muzikale anti-establishment film over de underground punk-scène in wat toen nog Leningrad heette. Toneelschrijver Serebrennikov, die momenteel zelf onder huisarrest in Moskou verblijft, gaat in tegen de repressieve wind die door Rusland waait.

Tags

FFG2018

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?