10 21 okt. '23

'Binti' en 'Vechtmeisje' winnen JEF festival

Vechtmeisje st 5 jpg sd high 1746x981 c center 1
Nieuws 11 mrt. 2019

De Belgische film ‘Binti’ van Frederike Migom en de Belgisch-Nederlandse coproductie ‘Vechtmeisje’ van Johan Timmers werden de grote winnaars op het pas afgelopen JEF festival.

Binti, het hoofdpersonage van de gelijknamige film droomt ervan om een bekende vlogster te worden maar ze moet op de vlucht voor de politie die haar en haar vader het land wil uitzetten. ‘Binti’ kreeg de prijs voor de beste langspeelfilm van de professionele jury.

Volgens de jury is de film “bijzonder actueel, niet enkel vanwege het element vloggen maar ook vanwege de problematiek van de sans papiers. Met energie en inzet kan je als kind de wereld wel degelijk beïnvloeden. Dit dramatische element wordt gekoppeld aan een positieve boodschap”. ‘Binti’ won dit weekend ook de prijs voor de beste film op het internationaal Kinderfilmfestival van Montreal en kreeg er een speciale vermelding van de kinderjury.

De kinderjury op het JEF festival en het publiek bekroonden van hun kant ‘Vechtmeisje’ als beste langspeelfilm. Bo, het hoofdpersonage, wordt lid van een kickboksclub en mag vrij vlug deelnemen aan de Nederlandse kampioenschappen. Omdat ze het moeilijk heeft met de vechtscheiding van haar ouders, is ze met haar hoofd niet bezig met haar sport. ‘Vechtmeisje’ loopt nu in de bioscoop.

De volgende editie van het JEF festival heeft plaats van 15 februari tot 1 maart 2020.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.