10 21 okt. '23

Bezoek het archief van andermans herinneringen

P1av426pgm9gthdf14t5sfkoqr1
Nieuws 15 okt. 2016

Vandaag is het internationale Home Movie Day, de dag waarop overal ter wereld home movies in de kijker worden gezet. De expositie ‘HOMELESS MOVIES’ in het Gentse museum Huis van Alijn brengt een ode aan de filmpjes die ooit werden vastgelegd in intieme familiekring en bedoeld waren om het familiegeheugen op te bouwen.

Beeldend kunstenaar Jasper Rigole verzamelt al jaren familiefilms die hij vindt op rommelmarkten, garageverkopen en in tweedehandszaken. Hij analyseert, catalogiseert en digitaliseert ze, en bouwt zo aan wat hij een archief van andermans herinneringen noemt. Deze persoonlijke souvenirs gunnen ons een blik op het verleden van onbekenden.

Ook het Huis van Alijn deed dit de afgelopen jaren. Op eenzelfde moment startten het museum en Rigole, beiden onafhankelijk van elkaar, met het verzamelen van deze visuele herinneringen. In 2004 lanceerde het Huis van Alijn een oproep 'Gezocht: bewegend beeld'. Er kwam een massale respons. Meer dan 4000 filmrolletjes, zowel 8mm-, 9,5mm- en 16mm-film werden de afgelopen jaren naar het museum gebracht. Het was de start van de opbouw van een digitaal filmarchief, van de jaren 20 tot de jaren 90.

HOMELESS MOVIES treedt ook buiten de museummuren. Zes kunstenaars gingen aan de slag met de filmcollectie van het museum. Het resultaat daarvan is vanaf vandaag te bewonderen in zes filmcabines, verspreid over de Gentse binnenstad.

Ontdek een selectie van meer dan 100 home movies uit de collectie van het Huis van Alijn hier.

Meer informatie vind je op de website van het Huis van Alijn.

In het kader van de Internationale Home Movie Day tonen we om 20 uur in KASKcinema ook ‘Rock Hudson's Home Movies’ van Mark Rappaport. We herhalen de screening op donderdag 20 oktober om 14u30 in aanwezigheid van de regisseur, eveneens in KASKcinema.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.