09 20 okt. '24

Belgische koning wordt Europese keizer

Barefoot
Nieuws 03 jul. 2018
​Dankzij de steun van Eurimages, het coproductiefonds van de Raad van Europa, is ‘The Barefoot Emperor’, de nieuwe film van Jessica Woodworth en Peter Brosens volledig gefinancierd en starten de opnames van het vervolg op ‘King of the Belgians’ in het najaar in Kroatië.

Omdat de reacties van het publiek van over de hele wereld zo overweldigend waren, besloten Jessica Woodworth en Peter Brosens een vervolg te breien aan het verhaal van koning Nicolas III en zijn entourage: als gevolg van het uiteenvallen van België implodeert ook het oude Europa. Dat verneemt Nicolas III in een sanatorium op een Kroatisch eiland waar hij wordt verzorgd nadat hij bij een incident in Sarajevo een schotwonde opliep. In dat sanatorium, ooit de zomerresidentie van maarschalk Tito, krijgt hij bezoek van dr. Ilse von Stroheim, een van de architecten van een nationalistische “Nova Europa”. Zij deelt hem mee dat hij tot de eerste keizer van het nieuwe Europa zal gekroond worden. Maar Nicolas III beseft dat hij opnieuw een marionet zal worden en hij heeft daar geen zin in.

Absurde komedie

In een interview verklaart Peter Brosens dat de nieuwe film “geen pamflet wordt maar een absurde komedie die helemaal in het verlengde ligt van wat er zich in Europa aan het ontwikkelen is. Kortom: een parodie over de wederopstanding van het nationalisme in Europa”. ‘The Barefoot Emperor’ wordt ook geen klassiek vervolg, aldus Brosens, want het wordt geen mockumentary noch een roadmovie zoals ‘King of the Belgians’. Ook wie ‘King’ niet zag zal de ‘The Barefoot Emperor’ kunnen smaken.

Peter Van den Begin speelt opnieuw de koning, een rol waarvoor hij zowel van Vlaamse als van Waalse kant met een acteerprijs werd bekroond. Naast hem zijn Titus De Voogdt, Lucie Debay, Bruno Georis en Pieter van der Houwen opnieuw van de partij. Zij krijgen het gezelschap van internationale namen als Géraldine Chaplin en Udo Keir. Jan Decleir krijgt de rol van Willy Brandt.

‘King of the Belgians’ werd geselecteerd door tachtig festivals en won twaalf prijzen. De distributierechten werden aan meer dan zestig landen verkocht.

Het VAF steunt de nieuwe Belgisch-Nederlands-Kroatisch-Bulgaarse coproductie.

Tags

VAF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?