09 20 okt. '24

Belgische competitiefilm Film Fest Gent ook in Valladolid in competitie

P1875herq71kfvb6ca0u104di31
18 okt. 2013
'I'm the same, I'm an other' van Caroline Strubbe is geselecteerd voor de Officiële Competitie van het Internationaal Filmfestival van Valladolid. Nadat de film in wereldpremière ging op het Toronto International Film Festival werd 'I'm the same, I'm an other' afgelopen week ook op Film Fest Gent vertoond in aanwezigheid van regisseur Caroline Strubbe, producent Tomas Leyers, componist Albert Markos en Kimke Desart. Naast 'I'm the same, I'm an other' werd ook 'Marina', de nieuwe film van Stijn Coninx, geselecteerd voor de Officiële Competitie in Valladolid.

Het volledige bericht:

Stijn Coninx’ Marina en I’m the same I’m an other van Caroline Strubbe worden in Officiële Competitie vertoond tijdens Seminci 2013, het Internationaal Filmfestival van Valladolid (19-26 oktober). Daarnaast wordt Bart Van den Bempts speelfilmdebuut 82 dagen in april voorgesteld in het competitieve Meeting Point programma. Ook de korte films Houses With Small Windows van Bülent Öztürk en Pieter Coudyzers De wake maken kans op een prijs.

Caroline Strubbes speelfilm I’m the same I’m an other en Marina van Stijn Coninx maken deel uit van de Officiële Competitie van het Valladolid International Film Festival. Beide films maken zo kans op de Gouden of Zilveren Spike met een waarde van respectievelijk €60.000 en €20.000 ter ondersteuning van een Spaanse release van de film.

I’m the same I’m an other is de tweede speelfilm voor Caroline Strubbe na haar debuutLost Persons Area uit 2009. Haar nieuwste prent ging deze zomer in première in Toronto en beleefde eerder deze week zijn Belgische première tijdens het Film Fest Gent waar Strubbe ook de Jo Röpcke-Award in ontvangst mocht nemen. Kimke Desart en Zoltan Miklos Hajdu nemen opnieuw de hoofdrollen voor hun rekening. Beiden getekend door verlies slaan ze op de vlucht richting het Verenigd Koninkrijk. Daar leven ze van dag tot dag, op zoek naar de grenzen van elkaars gevoelswereld.

Marina, afgelopen zomer voor het eerst voorgesteld in Montréal, zal ook te zien zijn in Valladolid. Met de film keert Stijn Coninx terug naar de jeugd van Rocco Granata, een rol voor Matteo Simoni. Evelien Bosmans vervoegt de cast als zijn ‘love interest’ Helena.

Binnen het parallelle competitieve programma Meeting Point is 82 dagen in april van Bart Van den Bempt terug te vinden. De film, die eveneens in Montréal in première ging en ook op het Film Fest Gent te zien was, vertelt het relaas van een koppel vijftigers dat naar Istanboel trekt om er de rugzak van hun overleden zoon op te pikken. Meeting Point brengt een verzameling van 15 speelfilms die omwille van hun onderwerp of filmische stijl extra aandacht verdienen. Een driekoppige jury reikt binnen de categorie o.a. de Prijs voor Beste Speelfilm uit ter waarde van €15.000.

Ook de korte films Houses With Small Windows van Bülent Öztürk en Pieter CoudyzersDe wake maken kans om in de prijzen te vallen in Valladolid. Öztürks korte film, die de problematiek van eremoorden binnen de Koerdische gemeenschap belicht, won eerder al in Venetië en is ook een van de genomineerde kortfilms voor de European Film Awards dit jaar. Pieter Coudyzer brengt met De wake dan weer een animatiefilm over een man die bij zijn comateuze vrouw waakt. De film werd reeds uitgenodigd voor verschillende festivals waaronder Anima, Annecy en is binnenkort ook te zien tijdens Interfilm Berlijn.

Tot slot vertoont Miniminci, het kinderluik van de Seminci, ook de animatiefilms Paniek in het dorp en Van de kat geen kwaad. De stopmotionfilm Paniek in het dorp van Vincent Patar en Stéphane Aubier werd door het Mechelse Beast Animation gecoproduceerd voor Vlaanderen. Het Gentse Lunanime stapte dan weer als Vlaamse coproducent inVan de kat geen kwaad, de Oscar-genomineerde prent van Alain Gagnol en Jean-Loup Felicioli.

Het Internationaal filmfestival van Valladolid is één van de oudste en meest gevestigde festivals van Europa. Samen met het Filmfestival van San Sebastian is het een van de Spaanse hoogtepunten voor de filmsector. De voorbije edities vielen er al heel wat Vlaamse films in de prijzen waaronder Hasta la vista, Het bijzondere leven van Rocky De Vlaeminck, Het vijfde seizoen, Tot altijd en Dood van een schaduw.

Caroline Strubbe schreef het scenario van I’m the same I’m an other, een productie van Tomas Leyers voor Minds Meet met David Williamson achter de camera. Het scenario van Marina werd geschreven door Rik D’Hiet en Stijn Coninx, Lou Berghmans verzorgde de fotografie, terwijl Peter Bouckaert de film produceerde voor Eyeworks. Bart Van den Bempt schreef het script van 82 dagen in april, Rik Zang tekende voor de fotografie. De film werd geproduceerd door Ellen De Waele voor Serendipity Films. Scenaristen vanHouses With Small Windows zijn Bülent Öztürk en Mizgin Mujde Arslan, terwijl Hanne Phlypo (Clin d’oeil Films) instond voor de productie. Geert Van Goethem en Linda Sterckx (S.O.I.L.) produceerden De wake naar een scenario van Pieter Coudyzer en Van Goethem.

Alle in dit bericht vermelde films konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?