Belgisch speelfilmdebuut 'Zagros' en 'A Ciambra' winnen 44e editie Film Fest Gent

P1bstkij8p1adch6fkdfgb13581
Verslag 20 okt 2017
Zagros’, het speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa, is tijdens de slotavond van Film Fest Gent bekroond geworden met de Grand Prix voor Beste Film.

De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek ging naar het coming-of-agedrama ‘A Ciambra’ van Jonas Carpignano, dit jaar de Italiaanse inzending voor de Oscars. Verder won ‘Croisé’ van Elke Vanoost de Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm en werd 'My Second Eye' gelauwerd als Beste Europese Kortfilm. Tot slot kreeg actrice en Film Fest Gent-jurylid Greta Scacchi ook een Joseph Plateau Honorary Award.

Met de Grand Prix voor Beste Film kaapt ‘Zagros’ de hoofdprijs van het festival weg, goed voor een distributiepremie van €20.000 ter ondersteuning van de Belgische release van de film, die op 15 november door Cinéart uitgebracht wordt, en een mediacampagne ter waarde van €27.500, waarvan €10.000 in De Morgen.

De film is de eerste langspeler op het conto van Sahim Omar Kalifa nadat hij internationaal naam maakte met de korte films ‘Land of the Heroes’, ‘Baghdad Messi’ en ‘Bad Hunter’. In ‘Zagros’ vertelt hij het verhaal van een jonge Koerdische herder die moet kiezen tussen de eer van zijn familie en de liefde voor zijn vrouw die beschuldigd wordt van overspel.

In haar eindverslag looft de jury 'Zagros' voor de sterke acteerprestaties en het integere, aangrijpende verhaal van een man die gevangen zit tussen twee culturen, twee werelden, die hem dwingen tot tragische keuzes. "De regisseur slaagde erin om op een natuurlijke manier een waarheidsgetrouw verhaal te brengen dat het publiek onthutst en diep geraakt achterlaat", aldus de jury.

A Ciambra’ van de Italiaans-Amerikaanse cineast Jonas Carpignano won de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek. De muziekscore van de film, een eigenzinnige schets van de zigeunergemeenschap in Zuid-Italië, werd gecreëerd door Dan Romer. De Amerikaanse componist werd in 2013 tijdens de World Soundtrack Awards nog gelauwerd als Discovery of the Year voor ‘Beasts of the Southern Wild’. Aan de Georges Delerue Prijs is naast een distributiepremie van €10.000 ook een mediacampagne t.w.v. €12.000, waarvan €5.000 in De Morgen, verbonden.

Met 'A Ciambra' koos de jury voor "een film die ons deed lachen en huilen en die ons ontroerde door zijn brutale schoonheid. De soundtrack en muzikale score brachten ons extreem dicht bij de protagonist, zijn wereld en zijn problemen - zonder dat het ooit beklemmend werd - en voerden ons mee op de ritmische energie van de film."

De prijs voor Beste Europese Kortfilm ging naar het Duitse 'My Second Eye' van Ahmad Saleh omwille van "de poëtische kwaliteiten van de animatiefilm, die het verhaal vertelt van twee broers die ondanks alle oorlogsgruwel onafscheidelijk blijven". 'Mary' van Juraj Primorac kreeg een Speciale Vermelding voor de ironie en hilarische plots.

Binnen de kortfilmcompetities kende de Belgische kortfilmjury de Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm toe aan Elke Vanoosts ‘Croisé’, over een ontmoeting tussen twee onbekenden in andere levensfases. "We kozen deze film omdat we de visie van de regisseur voelden en ons konden identificeren met de kwetsbaarheid van de personages", aldus het verslag. Een Speciale Vermelding was er ook voor ‘Poor Kids’ van Michiel Dhont, die volgens de jury "een mooie toekomst als regisseur voor zich heeft".

Eerder deze week raakte al bekend dat de kortfilm ‘Sons of No One’ van Hans Vannetelbosch de ACE Image Factory + The Fridge Publieksprijs won.

Tijdens de slotceremonie werd ook een Joseph Plateau Honorary Award uitgereikt aan Greta Scacchi. De Italiaans-Australische actrice won in 1996 een Emmy Award en was het jaar erop ook genomineerd voor een Golden Globe voor haar rol in de televisiefilm ‘Rasputin’. De minireeks ‘Broken Trail’ (2006) leverde haar eveneens nominaties op voor o.a. de Screen Actors Guild Awards, het televisiefestival van Monte Carlo en de Emmy’s.

Scacchi maakte dit jaar deel uit van de internationale jury van Film Fest Gent, die verder bestond uit Aurelio Grimaldi, Eytan Fox, Juliane Lorenz, Arnaud Valois en Gust Van den Berghe. De professionele jury voor de Belgische Studentenkortfilmcompetitie werd gevormd door Nicolas Gilson, Jules Debrock, Imge Özbilge, Frederik Sioen en Salomé Richard.

Gisteren reikte de zeskoppige jongerenjury ook al de Explore Award uit; die ging naar ‘Call Me by Your Name’ van Luca Guadagnino. De Port of Ghent en Canvas Publieksprijzen worden begin volgende week bekendgemaakt.

Na afloop van de prijsuitreiking ging vanavond de slotfilm ‘Charlie en Hannah gaan uit’ in wereldpremière, het regiedebuut van Bert Scholiers met Daphne Wellens en Evelien Bosmans in de voornaamste rollen.

Aan de 44e editie van Film Fest Gent komt daarmee een eind, maar vanaf 21 oktober pakt het festival in samenwerking met UniversCiné uit met ‘Film Fest Gent op aanvraag’. Op www.filmfestival.be/vod cureert Film Fest Gent een aangepast aanbod van de beste filmtitels uit de UniversCiné-catalogus om van thuis uit te bekijken: van classics en culttitels tot documentaires en titels van vorige festivaledities.