10 21 okt. '23

Beijing en Toronto kiezen Vlaams

130461 the best of dorien b van anke blonde in wereldpremiere in rotterdam 1247620
Nieuws 27 mrt. 2019

Terwijl Cannes de ingezonden Vlaamse films nog aan het wikken en wegen is, maakten andere internationale festivals hun Vlaamse selecties al bekend. ‘The Best of Dorien B.’ van Anke Blondé mag naar China en ‘Faire-part’ en ‘A Punk Daydream’ worden vertoond in Canada.

Anke Blondé mag haar langspeelfilmdebuut ‘The Best of Dorien B.’ in twee secties voorstellen op het internationaal filmfestival van Beijing. Eenmaal in de Forward Future section en daarna nog in de Panorama sectie die in niet minder dan dertig bioscopen wordt vertoond. In de film heeft het hoofdpersonage Dorien B. alles om gelukkig te zijn maar toch begint ze op een bepaald moment te twijfelen. Een en ander is aanleiding voor een dramatische komedie over een vrouw die zichzelf ontdekt te midden van alle gekte die haar omringt. Pers en publiek bezorgden de film een warm onthaal na de wereldpremière op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam. In de Forward Future sectie van het festival komt het oeuvre aan bod van jonge beloftevolle filmmakers en gaat men op zoek naar de nieuwe trends in de filmindustrie. Het Internationale Filmfestival van Beijing heeft plaats van 13 tot 20 april 2019.

Kinshasa

Twee Vlaamse documentaires zijn dan weer geselecteerd voor Hot Docs, het internationale documentairefestival in het Canadese Toronto. ‘Faire-part’ is een film over Kinshasa en het stedelijk verzet tegen de erfenissen van het kolonialisme. Hij werd aan de vooravond van de uitgestelde verkiezingen in Congo gedraaid door twee Congolese en twee Belgische cineasten. Anne Reijniers, Rob Jacobs, Nizar Saleh, en Paul Shemisi willen samen een verhaal vertellen. Ze zijn evenwel opgegroeid aan verschillende kanten van de geschiedenis en hebben daardoor andere ideeën over hoe ze dat zouden aanpakken. De film bestaat uit de zoektocht van de vier naar een manier om de stad te portretteren. Door artistieke performances in openbare ruimtes te filmen, schetsen ze een provocatief beeld van Kinshasa en de relaties met de rest van de wereld. ‘A Punk Dream’ van Jimmy Hendrickx gaat over een groep jonge punks die overleven in de straten van het Indonesische Djakarta.

Op Hot Docs, met 250.000 bezoekers en meer dan 200 documentaires, het grootste documenatairefestival in Noord-Amerika, worden ook de Vlaamse coproducties ‘Cold Case Hammarskjöld’ van Madds Brügger en ‘Gods of Molenbeek’ van Reetta Huhtanen vertoond. De 26ste editie van Hot Docs heeft dit jaar plaats van 25 april tot 5 mei.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.