09 20 okt. '24

Behind The Candelabra is slotfilm 40e FFGent

P1849cqck3c31mv1lnl1m1o1l511
12 sep. 2013
Vrijdag 18 oktober is niet de laatste dag van het 40e Film Fest Gent, maar die dag wordt wel de slotfilm aan het festivalpubliek gepresenteerd. De gelukkige regisseur van dienst is Steven Soderbergh wiens Liberace-biopic 'Behind The Candelabra' in avant-première gaat. De vertoning wordt gevolgd door een receptie in de VIP-tent én een afterparty - de kitschkoning waardig - in het pop-up festivalcafé Marty's Bar in de benedenfoyer van Kinepolis Gent. Tickets

Elton John en Lady Gaga mogen op het podium dan wel de meest opzichtige creaties hebben gedragen, ze keken hun kunstjes af van Liberace: de flamboyante ster die Las Vegas in de jaren 70 op zijn kop zette met zijn virtuoze pianospel, charisma en extravagante levensstijl. In ‘Behind the Candelabra’ gunt regisseur Steven Soderbergh – de maker van ‘Sex, Lies and Videotape’, ‘Traffic’, ‘Ocean’s Eleven’ en ander fraais - ons een glimp van het leven achter die façade.

Een onherkenbare Michael Douglas schittert – zelfs letterlijk - als de compleet uit glitter en mascara opgetrokken showpianist en Matt Damon is al even subliem als diens véél jongere minnaar, chauffeur en bodyguard Scott Thorson. Hoewel Liberace tot aan zijn dood volhield dat hij hetero was, had hij vijf jaar lang een geheime relatie met Thorson, op wiens memoires Soderbergh zich voor deze biopic baseerde. Liberace – Lee voor de vrienden - wond zijn jonge ‘prins’ met zoveel schwung om zijn vingers dat hij hem kon overtuigen zich bij de plastisch chirurg Jack Startz (Rob Lowe) te laten ombouwen tot zijn evenbeeld. Het leverde Thorson een verslaving aan coke en pijnstillers op – nu zit hij in de cel wegens fraude -, én er volgde een bitter gevecht met advocaten.

Dat Damon in werkelijkheid veel ouder is dan zijn personage, doet geen afbreuk aan de fenomenale manier waarop hij en Douglas in hun personage verdwijnen. De Hollywoodsterren zijn in topvorm, en mede dankzij Soderbergh’s virtuoze stijl resulteert dat in een dolkomische en aandoenlijke blik ‘achter de kandelaar van de kitschkoning’.

Praktisch:
Vrijdag 18 oktober om 20u in Kinepolis Gent met aansluitend receptie in de VIP-tent en afterparty in Marty's Bar (benedenfoyer Kinepolis Gent).

Tickets voor film met afterparty zijn vanaf 27 september te koop op www.filmfestival.be.

'Behind The Candelabra' wordt verdeeld door Kinepolis Film Distribution en is vanaf 30 oktober in de Belgische bioscoopzalen te zien.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?