12 23 okt. '21

Bas Devos’ Violet wint Grote Prijs van Generation 14plus in Berlijn

P18h54grqtqg0jq31g7uhlj18q71
19 feb. 2014

Violet, het speelfilmdebuut van regisseur Bas Devos, is tijdens de prijsuitreiking van het International Filmfestival van Berlijn bekroond met de Grote Prijs van de Generation 14plus Internationale Jury. Aan de onderscheiding is een bedrag van 7.500 euro verbonden.

De Grote Prijs voor beste speelfilm van het Generation 14plus-programma wordt steeds uitgereikt door een internationale jury, die dit jaar bestond uit Laura Astorga Carrera, Jan Soldat en N. Bird Runningwater. Zij kozen voor Violet ‘vanwege de abstracte zoektocht naar emoties die volgen op een tragische dood’. Verder loofde de jury ook ‘de uitmuntende vormgeving van de cinematografie, het geluid en het verhaal’.

Met zijn eerste speelfilm maakte Bas Devos een visueel portret dat het rouwproces van een tiener in beeld brengt. Een groep jonge BMX-rijders wordt geconfronteerd met de onverwachte en gewelddadige dood van een van hun vrienden, Jonas. Iedereen kijkt naar de 15-jarige Jesse, de enige getuige, voor antwoorden. De blikken van de anderen en Jesse’s onmacht om hun vragen te beantwoorden isoleren hem langzaamaan. Het verdriet om het verlies van zijn beste vriend en het groeiende gevoel van eenzaamheid bemoeilijken Jesse’s zoektocht naar troost.

Violet beleefde zijn wereldpremière tijdens de Berlinale. De hoofdrol wordt vertolkt door nieuwkomer César De Schutter, verder zien we ook Raf Walschaerts, Mira Helmer en Koen De Sutter. Achter de camera stond Nicolas Karakatsanis (Rundskop, The Loft, The Drop), terwijl de montage in handen was van Dieter Diependaele. Deafheaven zorgde voor de muziek, terwijl Herman Asselberghs en Fairuz tekenden voor de tussentijdse sequenties.

De onderscheiding voor Violet volgt op het eerdere nieuws dat regisseur Bavo Defurnes nieuwe speelfilmproject Souvenir ook al in de prijzen viel in Berlijn, dankzij het winnen van de VFF Highlight Pitch Award tijdens de Berlinale Co-Production Market.

Violet is een productie van Tomas Leyers voor Minds Meet (I’m the same I’m an other, Welcome Home) en kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.