08 19 okt. '24

Bas Devos loopt in de kijker van vakblad Variety

Bas devos
Nieuws 27 jan. 2019
Volgens het prestigieuze Amerikaanse filmvakblad Variety is regisseur Bas Devos een van de meest getalenteerde persoonlijkheden uit de Europese filmindustrie.

Variety verwacht dan ook dat 2019 het jaar van de doorbraak wordt voor Bas Devos. Daarbij steunt het vakblad vooral op ‘Hellhole’, de tweede langspeelfilm van Bas Devos die op 8 februari in de Panorama-sectie van de Berlinale in wereldpremière wordt vertoond.

‘Hellhole’ speelt zich af in de nadagen van de aanslagen in Brussel einde maart 2016. Devos volgt enkele verloren zielen die rondom een huisarts cirkelen. ‘Hellhole’ groeide uit tot een meditatieve, gevoelige film die superieur in beeld wordt gebracht door Nicolas Karakatsanis. Bas Devos is al een beetje vertrouwd met de Berlinale want hij stelde er in 2014 zijn debuutfilm ‘Violet’ voor in de sectie Generation 14plus. Hij won toen bovendien de grote prijs van die sectie.

Variety zal de ‘10 Europeans to Watch’ fêteren tijdens de Berlinale die plaats heeft van 7 tot 17 februari 2019.

Ander talent

Naast Bas Devos schuiven er nog drie regisseurs aan bij de Variety-tafel. De Duitse regisseur Aron Lehmann draaide met ‘The Most Beautiful Girl in the World’ een Cyrano de Bergerac verhaal dat zich onder jongeren afspeelt. De Nederlander Steven Wouterlood stelt zijn debuutfilm ‘My Extraordinary Summer with Tess’ voor in het Berlinale Kplus programma. De Franse Marine Atlan schuift aan als regisseuse en als cameravrouw. Zij regisseerde de film ‘Daniël’ en leverde het camerawerk voor ‘Jessica Forever’. Ze worden respectievelijk in Generation Plus en in de Panorama-sectie vertoond.

Bij de acteurs die Variety ziet doorbreken staan namen als Jonas Dassler die mee speelt in de competitiefilm ‘The Golden Glove’ van Fatih Akin en Maria Dragus die optreedt in ‘Mary Queen of Scots en in ‘Six Minutes to Midnight’. Oostenrijk mag Valerie Pachner uitnodigen want zij speelt in ‘The Ground Beneath My Feet’ en in Terrence Malicks ‘Radegund’ over de tweede wereldoorlog. Het gezelschap wordt vervolledigd door Nabhaan Rizwan die optreedt in het BBC-drama ‘Informer’. Mika Watkins is de showrunner van de thriller ‘Origin’ dat te zien is op YouTube Premium. Zij vertoeft in het gezelschap van Fabri Yardim uit de Netflix-thriller ‘Dogs of Berlin’.

Op 19 maart presenteren we tijdens Film Fest Gent On Tour 'Hellhole' in avant-première op dertien locaties in Vlaanderen en Brussel. Tickets zijn verkrijgbaar in de deelnemende locaties. Regisseur Bas Devos komt langs in Kunstencentrum BUDA voor een nagesprek met Patrick Duynslaegher. Dit nagesprek wordt via live streaming vertoond op alle locaties.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?