10 21 okt. '23

Animatiefilm verovert Brusselse Flagey

P1b90vij8lqs01vi2l6s1ere78j1
Nieuws 15 feb. 2017
Met niet minder dan 279 films afkomstig uit 33 verschillende landen zet het Brusselse Anima festival van 24 februari tot 5 maart 2017 de rijkdom van de animatiefilm in de kijker.

Dat gebeurt al voor de 36e maal. Een deel van het festivalprogramma maakt nadien een tournee door Vlaanderen en wordt vertoond in Gent, Antwerpen, Leuven en Genk.

Anima opent dit jaar met de poëtische langspeelfilm ‘Louise en hiver’ van de Fransman Jean-François Laguionie. Deze regisseur krijgt ook een retrospectieve van zijn werk. De bekende Franse actrice Dominique Frot leent haar stem in de openingsfilm die doet mijmeren over het verglijden van de tijd. Het festival sluit zijn 36e editie af met ‘Ethel & Ernest’ van de Brit Roger Mainwood. Het wel en wee van dienstmeid Ethel en melkboer Ernest speelt zich af tegen de achtergrond van de grote gebeurtenissen uit de afgelopen eeuw.

De overige films zijn gegroepeerd rond een nationale en een internationale competitie voor kortfilms en voor langspeelfilms en zowel de jury als het publiek kan een prijs toekennen. In het kader van Futuranima, de dagen voor professionelen, zijn er lezingen en gesprekken en worden er ook thematische programma’s verzorgd.

Dit jaar richt het festival de schijnwerpers op Portugal en Italië. Via filmvoorstellingen en lezingen kunnen publiek en professionelen nader kennismaken met de animatiefilms uit beide landen. Ook de nieuwe technologieën zijn dit jaar van de partij. Zo rolt het festival de rode loper uit voor Virtuele Realiteit en gaat daarbij een samenwerking aan met de tweede editie van Experience, het Brussels Virtual Reality Festival. Naast presentaties is er ook een installatie die gebruik maakt van mapping, motion capture en toegevoegde realiteit.

Met de mandala’s van Nicolas Fong, de Brusselse kunstenaar die de Anima affiche ontwierp, oogt de 36e editie van Anima ook wat psychedelisch. Maar het is in de eerste plaats een kans om animatiefilms van over de hele wereld te zien waarvan de meeste nooit eerder in België werden vertoond. Het is tevens een ideaal platform waar professionelen en studenten animatie elkaar ontmoeten, ideeën uitwisselen en samenwerkingsverbanden kunnen smeden. De bekroonde films komen in aanmerking voor de Cartoon d’Or prijs voor beste korte Europese animatiefilm en voor de Oscars.

Festival Anima
24 februari - 5 maart 2017 in Flagey, Brussel
Alle informatie: www.animafestival.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?