09 20 okt. '24

Animatiefilm 'Soul' sluit de 47ste editie van Film Fest Gent af

Soul online use s008 6 pubpub16 662 3
Nieuws 23 sep. 2020
De beloftevolle animatiefilm van Disney en Pixar Soul, geregisseerd door Pete Docter en Kemp Powers zal de 47ste editie van Film Fest Gent afsluiten. Pixar's laatste revelatie is een toegankelijke, betoverende en bovenal hartverwarmende escapade die mijmert over de grote levensvragen. Een ode aan het leven die zich laat bezielen door de muziek van jazzmuzikant Jon Batiste en bijgevolg een perfecte slotfilm voor Film Fest Gent 2020.

Wat maakt dat jij... JIJ bent? Voor het hoofdpersonage uit Soul, Joe Gardner, is muziek de alfa en omega. Hij koestert een stiekeme droom om het te maken als jazzmuzikant maar verdient noodgedwongen zijn boterham als muziekleraar op een middelbare school. Plots krijgt hij de kans krijgt om een concertavond te openen in de Half Note Club (ooit een befaamde jazzclub in New York).

Bevindt Gardners leven zich op een keerpunt? Ja, zo blijkt, maar niet zoals hij het gehoopt had. Door een ongelukkige misstap belandt hij in The Great Before, een plek waar zielen hun persoonlijkheden, eigenaardigheden en interesses ontwikkelen, alvorens het lichamelijke leven op aarde begint. Gardner werkt er samen met een vroegrijp zieltje, 22 genaamd (met de stem van Tina Fey) om zijn leven van welleer terug te krijgen. Terwijl hij wanhopig de schoonheid van het leven op aarde probeert over te brengen, botst Gardner zelf op antwoorden van belangrijke levensvragen.

Het sterk nazinderende Soul ligt in het verlengde van de Pixar-traditie om de grote thema's de behandelen, zonder daarbij in te boeten aan humor, entertainment en een fijnzinnige geest. Voorbeelden als Up en Inside Out, niet ontoevallig beiden geregisseerd door Soul-regisseur Pete Docter, getuigen van Pixar's vermogen om emotioneel krachtige doch universeel herkenbare films op de mat te leggen. Joe Gardner wordt vertolkt door acteur en muzikant Jamie Foxx, die eerder al in de huid kroop van de musici Ray Charles (Ray) en Nathaniel Ayers (The Soloist). De producent is Danna Murray. De score is van Trent Reznor en Atticus Ross, het duo dat een Oscar verdiende voor de muziek van The Social Network en dit jaar genomineerd is voor de World Soundtrack Award for Best Television Composer of the Year met hun score voor de serie Watchmen (waarvoor het duo overigens reeds werd bekroond met een Emmy Award). Soul is een balsem voor de ziel, een lust voor oor en oog en bijgevolg een puike slotfilm voor de 47ste editie van Film Fest Gent.

Het FFG-team heeft meer dan ooit de ambitie om het grootste jaarlijkse filmfeest van België - alle veiligheidsvoorschriften en de gezondheid van bezoekers, gasten en medewerkers respecterend - in volle glorie te laten plaatsvinden en alle filmliefhebbers op hun cinefiele wenken te bedienen.

Soul is de slotfilm van Film Fest Gent 2020 op vrijdag 23 oktober. Koop hier je tickets!

Tags

FFG2020

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?